Dvije potpuno nove haubice M-777 trenutno se nalaze na ispitivanjima u Radžastanskoj pustinji Pokhran – mjestu indijskih nuklearnih testova, gdje se trenutno prikupljaju i utvrđuju ključni podaci kao što su putanja, brzina i frekvencija ispaljivanja granata, rekao je indijski vojni dužnosnik.

“Suđenja se odvijaju glatko i prikupljaju se podaci za formiranje tablice za gađanje”, dodao je dužnosnik. Dvije BAE Systems-proizvedene haubice dio su pošiljke od 25 istih haubica koje se kupuju od SAD-a, dok će drugih 120 biti proizvedeni od strane BAE Systems u Indiji u suradnji s tvrtkom Mahindra Defence.

Ispitivanja dviju haubica nastavit će se do rujna sve dok se ne formira tablica gađanja, što je glavni aspekt cjelokupnog procesa uvođenja. Još tri dodatne haubice 155 mm bit će isporučene vojsci u rujnu 2018. godine.

Nakon toga, uvođenje u uporabu će započeti od ožujka 2019. s pet haubica mjesečno dok se pošiljka ne kompletira do sredine 2021. godine.

Uz maksimalni domet 30 km, M-777 će ispuniti ključni zahtjev indijskog Mountain Strike Corps za korištenje haubica na području istočnih Himalaja u Arunachal Pradeshu i Ladakhu. Indija je zadnji put nabavljala haubice sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća od švedskog Boforsa.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)