Čelnik Mobilnog tima za obuku Hrvatske kopnene vojske satnik Berislav Petrinović iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade s članovima tima stožernim narednikom Draženom Rohtekom iz Središta za međunarodne vojne operacije, nadnarednikom Christianom Bičanićem iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade i nadnarednikom Zlatkom Nujićem iz Gardijske mehanizirane brigade uputio se 4. ožujka 2017. u ranim jutarnjim satima na provedbu zadaće “Obuka obučavatelja za pripadnike Vojske Crne Gore” u trajanju od 4 tjedna.

Obuka će biti provedena od 6. do 31. ožujka 2017. u prostorima vojarne „Golubovac“ u Podgorici u Crnoj Gori. Na obuci će nazočiti 20 dočasnika iz postrojbi Vojske Crne Gore s ciljem usvajanja znanja, vještina i sposobnosti za obučavanje pripadnika vojske Crne Gore tijekom priprema za sudjelovanje u misiji Resolute Support u Afganistanu, gdje zajednički sudjeluju s našim pripadnicima u sklopu hrvatskog kontingenta, ali i za obuku svih ostalih pripadnika vojske Crne Gore u njihovim postrojbama.

Prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dario Rosić je tijekom svoga posjeta Dočasničkom zboru Vojske Crne Gore u 2016. razgovarao o mogućim budućim smjerovima suradnje između oružanih snaga Republike Hrvatske i Vojske Crne Gore. Tom prilikom prvi dočasnik Vojske Crne Gore zastavnik prve klase Vladan Kojić predložio je da Hrvatska kopnena vojska uputi jedan mobilni tim za obuku, koji bi kroz obuku obučavatelja, a poglavito iz područja zadaća koje se provode u misiji Resolute Support, ali i kroz obuku iz metodike, komunikacijskih vještina, pripreme obuke te provedbe obuke kao i rašlambe iste obučili oko 20 pripadnika vojske Crne Gore.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić uputio je krajem prosinca 2016. pozivno pismo za predmetnu aktivnost što je samo dalo dodatnu težinu samoj zadaći. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov je slijedom toga dao zadaću da se pripremi kvalitetan program provedbe aktivnosti te je slijedom toga zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović dao jasne smjernice početkom 2017. za ustrojavanje tima za obuku Hrvatske kopnene vojske i njegovo upućivanje u Crnu Goru.

Bitno je naglasiti da je predmetna aktivnost izuzetna prilika za promociju naših Oružanih snaga kao provoditelja obuke za strane Oružane snage. Time ne samo da pokazujemo da imamo izuzetne kapacitete, kako ljudske tako i materijalne da budemo vodeća nacija u susjedstvu kada je u pitanju obuka i priprema snaga za izvršenje vojnih operacija, nego da smo usvojili potrebna znanja, vještine i sposobnosti prenositi ta znanja oružanim snagama u susjedstvu. Mobilni tim za obuku će kroz 4 tjedna provesti vrlo zahtjevnu obuku koja ima samo 20% teoretskog dijela, a najvećim dijelom je koncept obuke obučavatelja na praktičnim zadaćama koje će provoditi polaznici na poligonima i vježbalištima Vojske Crne Gore s uporabom suprotne strane i svih potrebnih materijalno-tehničkih sredstava, a najbolji polaznici obuke obučavatelja prema riječima prvog dočasnika Vojske Crne Gore zastavnika prve klase Vladana Kojića bit će raspoređeni kao budući instruktori u Centar za obuku u Danilovgradu.

Ovo je prvi mobilni tim koji Hrvatska kopnena vojska upućuje kao pomoć u obuci stranim oružanim snagama, a rezultat je izuzetne suradnje Dočasničkog zbora Oružanih snaga RH i Vojske Crne Gore te je ovo zasigurno početak jedne dugoročne suradnje i to ne samo s Vojskom Crne Gore nego je odličan primjer i za suradnju sa drugim oružanim snagama.

Tekst i foto: HKoV

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)