Prvi helikopter Njemačke ratne mornarice, NH Industries NTH90 Sea Lion planiran je za premijerni let u četvrtom kvartalu ove godine, dok se istovremeno Airbus Helicopters priprema za natječaj iste vrste helikoptera, ali za drugog operatora, objavio je Flightglobal.com

Osamnaest helikoptera će biti proizvedeno za potrebe mornarice, kao zamjena za starije Westland Sea King 41 helikoptere. Prvi od njih je sada u završnoj fazi sklapanja u pogonima Airbus Helicopters u mjestu Donauworth u blizini Münchena.

Nakon opsežne kampanje certificiranja za novu varijantu, isporuka će se obaviti u razdoblju između listopada 2019. i 2022. godine, priopćio je Ingo Bayer, NH90 voditelj programa iz Donauwörtha.

Sustavi koji su trenutno potvrđeni za ugradnju na Sea Lion uključuju satelitske komunikacije i digitalne radio uređaje, novu IFF opremu i 12.7mm strojnice. Također, helikopter je opremljen s preklopnim glavnim rotorom i koristit će se za prijevoz timova i posebnih snaga.

U međuvremenu, Bayer je potvrdio namjeru Airbus Helicopters da ponudi verziju Sea Lion kao zamjenu za njemačke helikoptere Westland Lynx 88. Zahtjevi za nasljednika uključuju protupodmorničko i protupovršinsko ratovanje.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)