Prvi borbeni zrakoplov tipa Rafale francuske proizvodnje bit će isporučen Indijskom ratnom zrakoplovstvu (IAF) na svečanosti koja će se održati u Francuskoj u rujnu ove godine.

Očekuje se da će prva serija od četiri aviona naoružana SCALP raketama s dometom preko 300 km biti isporučena u Indiju do svibnja iduće godine, izvijestio je ET u utorak.

U bazi Ambali će biti stacionirano osamnaest aviona Rafale, dok će jednak broj biti smješten u Hasimari.

Na Rafaleu će u Francuskoj letjeti indijski piloti najmanje 1.500 sati kao dio procesa testiranja i prihvaćanja. Piloti će inicijalno biti obučavani na simulatorima za cijeli niz misija planiranih s flotom Rafale. Dok su indijski timovi već u Francuskoj kako bi nadgledali projekt, indijski piloti dobivaju opsežne informacije o karakteristikama Rafalea na bilateralnim vojnim vježbama tijekom zračnih borbi.

U rujnu 2016. godine, Indija je sklopila ugovor sa francuskom vladom u iznosu od 7,87 milijardi eura (INR 59.000 crore) za kupnju 36 borbenih zrakoplova Rafale. Prilagođen za Indiju, dobit će 14 poboljšanja specifičnih za potrebe Indijskog ratnog zrakoplovstva.

Francuski Rafale bit će opremljen raketom Meteor BVR dometa većeg od 150 km koja osigurava no-escape zonu bijega tri puta veću od one koju nudi američki AMRAAM. Također, Meteor može pogoditi s veće udaljenosti i učinkovitije od projektila u arsenalu pakistanskih ili kineskih zrakoplovnih snaga.

Francuzi će također jamčiti logističku podršku što znači da će 75 posto flote biti u svakom trenutku plovidbeno.

Ovo je prvi put da je Indija u sklopu kupoprodajnog ugovora navela traženu plovidbenost kao uvjet.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)