Prije desetak dana obavljena su uspješna testiranja prvog remontiranog helikoptera Mi-8 ev.oznake 212, a ekskluzivne fotografije sa testiranja objavljujemo na našem portalu. Drugi remontirani helikopter ev.oznake 254 iz kontingenta od ukupno 6+2 helikoptera Mi-8 naručenih za remont biti će spreman za isporuku do sredine idućeg mjeseca.

20160225_141444_resizedKuriozitet ovog remonta je što Zrakoplovno-tehnički centar,osim što remontira pojedine sklopove, potpuno samostalno integrira sve remontirane dijelove čime je potvrdio podizanje razine tehnološke osposobljenosti u odnosu na prošli remont kada su to zajedno radili sa Ukrajincima.

Kad je u pitanju ovaj remont, podsjećamo da je Zrakoplovno-tehnički centar je s podizvoditeljem radova za remont helikoptera Mi-8, tvrtkom LOTN, a.s. iz Republike Slovačke, koja radi remont agregata na šest helikoptera Mi-8 iz sastava HRZ i PZO, potpisao ugovor prošle godine.

20160225_155128Također, predsjednik Uprave ZTC-a Pavao Krpan je, uz izaslanstvo predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske, još u svibnju 2015. godine u Pragu, potpisao Sporazum o povjerljivosti podataka, Sporazum o razumijevanju, Okvirni ugovor i Dodatak 1. sa češkim zavodom LOM iz Praga koji radi remont VR-14 reduktora na helikopterima Mi-8 iz sastava HRZ i PZO.

Zrakoplovno-tehnički centar je sa ukrajinskom tvrtkom Motor Sich JSC, potpisao petogodišnji okvirni ugovor o poslovnoj suradnji za održavanje, remont i modernizaciju zrakoplovnih i pomoćnih motora. Motor Sich remontira motore TV3-117 za HRZ i PZO dok azerbejdžanski zavod Gyandzha remontira motore TV2-117.

Sve ovo je dobra vijest i za remont 10 helikoptera Mi-171Sh koji bi trebao biti pokrenut iduće godine. ZTC podiže tehnološku razinu sposobnosti te širi međunarodnu suradnju sa inozemnim partnerima koji će biti certificirani i za remont helikoptera Mi-171Sh.