U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a u Velikoj Gorici, vojni piloti natporučnici Šime Alić i Krešimir Oštrić uspješno su izveli prvi samostalni let na borbenom avionu MiG-21 bisD, poznatom i pod NATO oznakom “Fishbed“.

Riječ je o iskusnim vojnim pilotima koji su do dolaska na obuku za borbenog pilota obnašali dužnost nastavnika letenja u Eskadrili aviona 93. ZB u Zemuniku. Nakon uspješno položenog ispita iz Tehničke učionice za nadzvučni avion MiG-21 u Središtu za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin”, obuku su nastavili u 91. zrakoplovnoj bazi, gdje su se upoznali s radnjama, postupcima i tehnikom pilotiranja na avionu MiG-21.

Za njihovu obuku zaduženi su nastavnici letenja iz Eskadrile borbenih aviona (EBA) bojnici Zvonimir Milatović i Mario Brajković, koji su im prenijeli svoja znanja, vještine i iskustvo letenja. Voditelj obuke za natporučnike Alića i Oštrića bio je zamjenik zapovjednika Eskadrile borbenih aviona bojnik Christian Jagodić koji je izrazio zadovoljstvo tijekom i načinom provedbe obuke. Najvažniji dio prvog razdjela obuke bio je prvi samostalni let na borbenom avionu MiG-21 bisD, među zrakoplovcima poznat kao “laširanje”, kojem je prethodio kontrolni let za samostalno letenje na dvosjedu MiG-21 UMD s ispitivačem pukovnikom Željkom Ninićem.

Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Ninić čestitao je, nakon laširanja, vojnim pilotima na postignutim odličnim rezultatima tijekom obuke, te nastavnicima letenja i zrakoplovnim tehničarima koji su profesionalno proveli postavljene zadaće i ispunili zajedničke ciljeve. „ Prvi samostalni let na novom tipu aviona za svakog pilota je prvi cilj koji sam sebi postavi. Ujedno, to je i let koji se nikad ne zaboravlja. Dodatno, prvi let na MiG-u nešto je što ostaje trajno zapisano u sjećanja svakog od nas, borbenih pilota, jer je to prvi let u borbenom avionu jednosjedu. Iskreno čestitam svima, pilotima Kreši i Šimetu, nastavnicima letenja, ali i cijeloj eskadrili i 91. ZB koji su uistinu dali maksimum napora da se ovaj, izuzetno važan korak sigurno realizira. Budite ponosni na to što ste postigli i čime smo dodatno obilježili proslavu 26-te obljetnice OSRH“ naglasio je pukovnik Ninić.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)