U Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“, učenici-letači 21. naraštaja vojnih pilota od 12. do 22. prosinca 2016. imali su svoje prve samostalne letove na avionu Pilatus PC-9 M i helikopteru Bell 206 B. Prve čestitke za uspješne samostalne letove učenicima-letačima uputili su njihovi nastavnici letenja, zamjenik zapovjednika EA pukovnik Damir Barišić i zapovjednik EH pukovnik Krešimir Ražov.

Samostalnim letovima prethodili su kontrolni letovi s ispitivačem tijekom kojih su učenici-letači pokazali visoku razinu samostalnosti i pouzdanosti u odrađivanju svih elemenata leta na avionu PC-9M.

Zamjenik zapovjednika EA pukovnik Damir Barišić, ujedno i ovlašteni ispitivač na kontrolnim letovima, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i naglasio da je ovo prvi od 19 kontrolnih/ispitnih letova koje učenike-letače očekuju tijekom letačke izobrazbe. „Za svakog letača prvi samostalni let je i najupečatljiviji, jedan od onih koji se dugo pamte“- istaknuo je pukovnik Barišić. Treba istaknuti kako Eskadrila aviona ne obučava samo pilote za svoje potrebe nego i za popunu borbene eskadrile aviona te protupožarnu eskadrilu.

U razgovoru s nastavnicima letenja u Eskadrili helikoptera Bell-206B poručnicima M. Huđekom, T. Baturinom i M. Debušem saznajemo kako su samostalni letovi poseban trenutak ne samo za učenike-letače nego i iza njih budući tada najbolje dolazi do izražaja njihov uloženi trud, znanje i motivaciju.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov, ovlašteni ispitivač na kontrolnim letovima, ne krije zadovoljstvo visokim rezultatima koje su postigli u letačkoj obuci učenika-letača. „Samostalni letovi učenika-letača značajan su korak u izazovima koji su pred njima tijekom školovanja, ali i najbolji pokazatelj kvalitete rada i truda koji su uložili nastavnici u svoj rad.

Uspješnim samostalnim letovima učenici-letači 21. naraštaja potvrdili su samostalnost i spremnost za nastavak školovanja što je tek prvi korak u dugotrajnoj i iznimno zahtjevnoj letačkoj obuci vojnih pilota. Prve samostalne letove odradilo je ukupno 8 učenika kadeta (3 na pilatusu i 5 na Belu 206B).

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)