Pripadnici bitnice SVLR koja se nalazi u sastavu 2. HRVCON-a u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj uspješno su proveli prvo topničko bojevo gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm “VULKAN” na vojnom poligonu „Bemowo Piskie“.

Gađanju su, u sklopu jednodnevnog posjeta hrvatskom kontingentu u R. Poljskoj, nazočili prestavnici hrvatskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a g. Miroslav Tuđman, g. Miro Kovač i g.Maroje Katalinić u pratnji hrvatskog vojnog izaslanika u R. Poljskoj i baltičkim zemljama brigadira Jugoslava Jozića.

Gađanje su pratili i zapovjednici drugih postrojbi u sastavu Borbene grupe u Republici Poljskoj, na čelu sa njezinim zapovjednikom pukovnikom Adamom Lackeyem. Pored atraktivnosti ovakve vrste bojevog gađanja, naši su se partneri htjeli uvjeriti u učinkovitost vatrene potpore manevarskim postrojbama, što je primarna zadaća 2. HRVCON-a.

Zahvaljujući kvalitetnoj organizaciji, pripremi i obuci pripadnika paljbenog voda i primjeni svih sigurnosnih mjera, bojevo gađanje je proteklo u najboljem redu, za što su pripadnici 2. HRVCON-a dobili pohvale zapovjednika borbene grupe.

Zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Dario Bilješković nije mogao sakriti zadovoljstvo istaknuvši: “Gađanje koje smo proveli danas u potpunosti je ispunilo očekivanja te je pokazalo spremnost i uvježbanost postrojbe za nadolazeću vježbu “Puma”. Izuzetno sam ponosan što smo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježili topničkim bojevim gađanjem u prisustvu našeg saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, zapovjednika borbene grupe kao i svih ostalih predstavnika zemalja sudionica ove aktivnosti”.

Osjećaj ponosa i pozitivne dojmove sa sobom će u Hrvatsku ponijeti i naši gosti koji su se nakon provedenog gađanja obratili svim sudionicima i uz čestitke za Dan Hrvatske vojske zahvalili na profesionalnosti i jačanju ugleda Hrvatske vojske i hrvatske države među našim saveznicima. Tijekom posjeta, zapovjednik 2. HRVCON-a upoznao ih je s zadaćama i aktivnostima u Republici Poljskoj, a imali su priliku obići i smještajne kapacitete i radionicu na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”.

Tekst:: ČOJ 2. HRVCON/NATO eFP BG-USA

Foto: ČOJ 2. HRVCON i Spc. H. Delany III/22. Mobile Public Affairs

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)