SOCHI, 15. svibnja. / TASS /. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak kako su potrebni daljnji napori za poboljšanje sposobnosti oružanih sustava, te je pozvao na pripreme za serijsku proizvodnju raketnih sustava S-500.

“Jedna od ključnih zadaća je poboljšati sposobnosti sustava za ratovanje. Potrebno je razviti i izgraditi tehnološke temelje na području PZO, nastaviti modernizaciju Pantsir sustava, završiti razvoj i pripreme za masovnu proizvodnju S-500 koji može pogoditi ciljeve na velikim visinama, uključujući i one blizu svemira”, rekao je Putin na sastanku s ključnim ljudima ruske obrambene industrije.

Sastanku sa zapovjednicima oružanih snaga i rukovoditeljima obrambene industrije nazočili su ministar obrane Sergei Shoigu, načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov, zamjenik ministra obrane Jurij Borisov i drugi dužnosnici.

Putin je također pozvao na nastavak modernizacije strateških nuklearnih snaga i reorganizaciju 14 pukovnija s Yars interkontinentalnim balističkim raketnim sustavima prije kraja prosinca. “Strateške nuklearne snage imaju ključni značaj za obranu i sigurnost”, kazao je. “Prema odredbama državnog programa za naoružanje, nastavit ćemo zamjenjivati ​​zastarjele Topol raketne komplekse najnovijim sustavima Yars i postavit ih u četrnaest raketnih pukovnija.”

Ruski predsjednik također je rekao da će ruska nuklearna trijada biti potaknuta moderniziranim Tu-95MS i Tu-160 strateškim bombarderima, koji nose napredne X-101 i X-102 strateške rakete. Dodao je kako se izgradnja pet strateških nuklearnih podmornica Borey klase mora nastaviti prema planu.

“Posljednjih godina puno radimo na jačanju oružanih snaga”, kazao je Putin. “Njihova struktura i brojevi su optimizirani, brze i nenajavljane provjere spremnosti se provode u svim granama, vojne postrojbe redovito dobivaju nova oružja i opremu”.

Ruski čelnik je dodao da je ove godine Rusija razvila napredne sustave oružja, neusporedive u usporedbi sa suparnicima. “Znamo da su oni u različitim stupnjevima dovršenosti, a mi ćemo paziti na ta pitanja”, rekao je Putin.

Putin je najavio razvoj i testiranje novih strateškog oružja, uključujući i Sarmatov interkontinentalni balistički raketni sustav, Kinzhalov hipersonični sustav, krstareće nuklearne projektile, kao i podvodni bezposadni sustav koji može nositi konvencionalno i nuklearno oružje.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)