Kanada je planirala instalirati vlastiti softver na korištene F-18 višenamjenske borbene zrakoplove koje je kupila od Australije prošle godine.

Zrakoplovi će također biti opremljeni s novim izbacivim sjedištima i sustavom rasvjete koji se trenutno koriste na CF-18-ima Kraljevskog Kanadskog ratnog zrakoplovstva, izvijestio je u nedjelju Ottawa Citizen.

Vlada Justina Trudeaua potpisala je sporazum o kupnji 18 starih australskih F-18 kao privremenu mjeru za jačanje zrakoplovstva sve dok se cijela kanadska flota CF-18 ne zamijeni. Sedam australskih zrakoplova koristit će se za ispitivanje i pričuvne dijelove.

“Prva dva zrakoplova F-18 bit će isporučena u Kanadu u proljeće. Australci će ukloniti svoj softver i mi ćemo instalirati naš softver. Konačno, namjera je da se 18 zrakoplova ne razlikuje od naših 76 zrakoplova ”, izjavio je u nedjelju Pat Finn, pomoćnik zamjenika ministra obrane.

Vlada je prvotno planirala kupiti 18 novih borbenih zrakoplova Super Hornet od Boeinga za 5 milijardi dolara.

Boeing se 2017. godine žalio SAD-u da je kanadska subvencija tvrtki Bombardier omogućilo prodaju civilnih putničkih zrakoplova serije C u SAD po sniženim cijenama. To je rezultiralo povećanjem carine za 300 posto za zrakoplove tvrtke Bombardier prodane u SAD-u. Kanada je zatim otkazala ugovor o kupnji zrakoplova Boeing kako bi kupila starijee australske zrakoplove.

“Australski F/A-18 će trebati izmjene i nadogradnje kako bi letio do 2032. godine.

Ove izmjene dovest će F/A-18 na istu razinu kao i CF-18, ali neće poboljšati borbenu sposobnost, ”navodi list u izvješću koje je objavio glavni državni revizor Michael Ferguson u studenom 2018.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)