Rabljene australske F-18 Kanada će opremiti vlastitim softverom

Royal Canadian Air Force CF-188 Hornet flies next to U.S. Air Force KC-135 Stratotanker assigned to the 340th Expeditionary Air Refueling Squadron, while his wingman refuels, March 4, 2015, over Iraq. The Hornets are striking Da'esh targets in support of Operation Inherent Resolve. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Perry Aston/RELEASED)

Kanada je planirala instalirati vlastiti softver na korištene F-18 višenamjenske borbene zrakoplove koje je kupila od Australije prošle godine.

Zrakoplovi će također biti opremljeni s novim izbacivim sjedištima i sustavom rasvjete koji se trenutno koriste na CF-18-ima Kraljevskog Kanadskog ratnog zrakoplovstva, izvijestio je u nedjelju Ottawa Citizen.

Vlada Justina Trudeaua potpisala je sporazum o kupnji 18 starih australskih F-18 kao privremenu mjeru za jačanje zrakoplovstva sve dok se cijela kanadska flota CF-18 ne zamijeni. Sedam australskih zrakoplova koristit će se za ispitivanje i pričuvne dijelove.

“Prva dva zrakoplova F-18 bit će isporučena u Kanadu u proljeće. Australci će ukloniti svoj softver i mi ćemo instalirati naš softver. Konačno, namjera je da se 18 zrakoplova ne razlikuje od naših 76 zrakoplova ”, izjavio je u nedjelju Pat Finn, pomoćnik zamjenika ministra obrane.

Vlada je prvotno planirala kupiti 18 novih borbenih zrakoplova Super Hornet od Boeinga za 5 milijardi dolara.

Boeing se 2017. godine žalio SAD-u da je kanadska subvencija tvrtki Bombardier omogućilo prodaju civilnih putničkih zrakoplova serije C u SAD po sniženim cijenama. To je rezultiralo povećanjem carine za 300 posto za zrakoplove tvrtke Bombardier prodane u SAD-u. Kanada je zatim otkazala ugovor o kupnji zrakoplova Boeing kako bi kupila starijee australske zrakoplove.

“Australski F/A-18 će trebati izmjene i nadogradnje kako bi letio do 2032. godine.

Ove izmjene dovest će F/A-18 na istu razinu kao i CF-18, ali neće poboljšati borbenu sposobnost, ”navodi list u izvješću koje je objavio glavni državni revizor Michael Ferguson u studenom 2018.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)