U svrhu priprema za skorašnji posjet japanskog školskog broda “KOJIMA” Splitu, u Zapovjedništvu HRM-a, u utorak, 13. veljače 2018., održan je radni sastanak sa izaslanstvom Japana.

Izaslanstvo Japana činili su predstavnici japanske Obalne straže kapetan bojnog broda Keiza Eguchi i kapetan korvete Hiroki Ikeda te član Ureda japanskog Veleposlanika u RH (ataše za kulturu) Atsushi Saito.

Izaslanstvo HRM-a predvodio je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić, uz kojeg su sastanku nazočili zapovjednik Obalne straže RH kapetan bojnog broda Milan Blažević, načelnik Odjela N-5 ZHRM brigadir Alen Bigava i kapetan fregate Ernesto Kosor.

Ključne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti koje će se provoditi tijekom posjete broda “KOJIMA” HRM-u i gradu Splitu. Posjet broda planirana je aktivnost bilateralne vojne suradnje sa Japanom, a najavljen je u vremenu od 21. do 25. lipnja 2018. g.

U prigodnom obraćanju kbb Eguchi je naglasio da je riječ o dugoj plovidbi, točnije, o kružnom putovanju broda oko svijeta. Tijekom plovidbe, kao jedno od sedam odredišta putovanja, planiran je i posjet Splitu. Razlog posjeta, istaknuo je kbb Eguchi, je 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa RH i Japana, kao lijepa prigoda za obilježavanje godišnjice dobrih odnosa naših dviju država.

U sklopu posjeta japansko izaslanstvo razgledalo je vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u svrhu upoznavanja logističkih kapaciteta. Osim sidrišta, razgledali su učionice, kantine te sportske terene.

Tekst: E. Kosor/ M. Siriščević

Fotografije: M. Siriščević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)