KIELCE, Poljska – Potpredsjednik programa Raytheon Poljska priopćio je kako je potpisivanje sporazuma o offsetu “vrlo važan aspekt” programa Wisla, prema kojemu poljska vlada želi kupiti proturaketne sustave obrane. Očekuje se da će prijedlog biti finaliziran krajem ovog mjeseca.

John Baird je to objavio prvog dana međunarodnog obrambenog sajma MSPO koji se svake godine održava u Poljskoj i na kojem Raytheon promovora svoje Patriot rakete. Tijekom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa 6. srpnja u Varšavi, poljsko ministarstvo obrane priopćilo je kako su dvije zemlje postigle suglasje o nabavi proturaketnog sustava. Patriotov proizvođač očekuje da će konačni ugovor biti potpisan do kraja ove godine.

“Pažljivo smo kreirali plan prijenosa tehnologije kako bismo mogli postići 50 posto udjela u poljskoj industriji”, kazao je Baird novinarima. Američko-poljsko Memorandum o namjerama navodi kako ponuda uključuje četiri vatrene jedinice Patriot Configuration 3+ s PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement) i Northrop Grummanovim Integriranim PZO i proturaketnim obrambenim sustavom borbenog zapovijedanja. Isporuka se predviđa početkom 2022.

Na telekonferenciji Thomas A. Kennedy, Raytheonov predsjednik i izvršni direktor, rekao je da je program Wisla vrijedan gotovo 5 milijardi dolara. Neke od poljskih obrambenih tvrtki koje će biti uključene u offset aktivnosti su Teldat, specijalizirana za vojne ICT sustave; i PIT-RADWAR, proizvođača radara, IFF sustava i drugih rješenja. Potonji je dio poljskog državnog obrambenog diva PGZ. Oba poduzeća već imaju industrijsku suradnju s Raytheonom.

Dogovor bi mogao stvoriti više od 2.000 novih radnih mjesta u obrambenom sektoru Poljske, tvrdi Baird.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)