Lanseri za Kongsbergove rakete Naval Strike Missile proizvodit će tvrtka Raytheon u SAD-u. Inicijalni ugovor za proizvodnju lansera uvod je u američku proizvodnju norveškom raketnog sustava.

“Izgradnja NSM lansera u našem Louisvillu je odličan nastavak naše dugogodišnje veze s Kongsbergom”, rekao je dr Taylor W. Lawrence, Raytheonov predsjednik raketnih sustava. “Ovaj ugovor će omogućiti dodatna radna mjesta, a našim norveškim partnerima će isporučiti lansere svjetske klase.”

Kongsbergov NSM ima domet više od 100 nautičkih milja, a koristi se kopnenih i pomorskih ciljeva. Raytheon i Kongsberg vjeruju kako je NSM idealno rješenje za korištenje na američkim Littoral Combat Ships koji su već testirali NSM.

Tvrtka Raytheon također planira obaviti završno sklapanje, integraciju i testiranje Naval Strike Missile u svojim postrojenjima u Arizoni. “Ovaj ugovor je važan sljedeći korak u našem dugoročnom partnerstvu s Raytheonom te povijesni prvi ugovor o proizvodnji NSM u SAD-u”, rekao je Harald Annestad, predsjednik Kongsberg Defense Systems. “Kongsberg se zalaže za nastavak evolucije u izgradnji i potpori NSM-u u SAD-u u doglednoj budućnosti.”