Poznato je kako će HRZ i PZO dobiti 2020. godine prve primjerke F-16 Barak koje Izrael otpisuje zbog starosti, a koji bi trebali još 30 godina, prema riječima premijera Plenkovića, služiti Republici Hrvatskoj. Doznajemo kako je riječ o starijoj verziji ovih zrakoplova, Bloku 30 proizvedenih 1987/88. To znači da će prvi isporučeni zrakoplovi biti stari 33 godine čime ova nabava postaje još apsurdnija.

Također doznali smo kako je ponuda Grčke iznosila 170 milijuna EUR za F-16 Blok 30 na kojima se ništa nije radilo od kada su ih kupili, a ponuda nije sadržavala ni logistički paket, obuku, te je bilo jasno kako su potrebna znatna ulaganja u nadogradnju i modernizaciju ovih zrakoplova.

Izraelci su bili s ponudom F-16 Blok 30 Barak u visini paketa obuke, simulatora, logistike 480 milijuna EUR dok je Švedska ponuda za Gripen C/D MS20 uz obuku, simulator i pričuvne dijelove iznosila 900 milijuna EUR.

Američka ponuda je iznosila 1,55 mlrd EUR i nije uključivala naoružanje.

Bit će zanimljivo vidjeti na koji je način Stručni tim radio kalkulaciju odnosno izračun ukupnih troškova kroz 30 godina, jer to je ključni element koji je trebao presuditi, ali očito nije već samo minimalno inicijalno ulaganje, odnosno samo 25% ukupnih troškova.

Zanimljivo, bugarsko Povjerenstvo za odabir borbenih zrakoplova je prije 1-2 godine radilo vrlo sličnu kalkulaciju, jer se radilo o rabljenom F-16 i novom Gripenu C/D, a inicijalna ponuda je također bila slična ponudama koje je dobila RH. Tada se na kraju pokazalo kako su troškovi Gripena znatno manji od rabljenog F-16.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)