Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sa suradnicima boravio je od ponedjeljka, 20. ožujka 2017., u dvodnevnom službenom posjetu Državi Izrael, gdje se sastao s izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom.
Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje ministarstava obrane kao i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država.

Ministar Krstičević istaknuo je kako Republika Hrvatska vidi Državu Izrael kao jednog od partnera s kojim želi uspostaviti dugoročne, održive i projektno orijentirane oblike suradnje u području sigurnosti i obrane. “U fokusu Vlade RH su stabilnost i sigurnost i zato smo pokrenuli proces redefiniranja naših strateških dokumenata iz područja obrane i sigurnosti s ciljem uvođenja novog sustava Domovinske sigurnosti. Na tom putu želimo surađivati s partnerima koji na adekvatan način pristupaju području sigurnosti” rekao je ministar Krstičević, te dodao kako je uvjeren u podudarnost nacionalnih interesa Hrvatske i Izraela, jer obje države iako geografski udaljene dijele niz zajedničkih pogleda na svijet. “Obje države su imale težak put pri stjecanju neovisnosti i zato smo svjesni značaja održavanja spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove”, rekao je ministar Krstičević.

Tom prigodom dvojica ministara potpisali su Memorandum o razumijevanju u području obrane, koji će biti temelj za unaprjeđenje obrambene suradnje dviju zemalja.
Ministar Krstičević istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma te rekao kako je taj dokument platforma na kojoj će se graditi daljnja obrambena suradnja i koji će dati konkretan poticaj da ta suradnja postane redovitija, strukturirana, predvidljivija i sadržajnija.

„To je pravni okvir na temelju kojeg će se unaprijediti obrambena suradnja između Izraela i Hrvatske na vojno-tehničkom području, kao i razmjena iskustava na području izobrazbe, različitih oblika školovanja i obuke, kibernetičkih sposobnosti. Otvaraju nam se mogućnosti suradnje i u području opremanja i modernizacije“, rekao je ministar Krstičević te dodao kako ovaj Memorandum obuhvaća i područje za vojno gospodarske i tehničko znanstvene aktivnosti te zajednička istraživanja.

Razgovaralo se i o mogućnostima zajedničkih obuka i vježbi, prioritetno vezanih za urbano ratovanje, sudjelovanju na tečajevima za mlade časnike te drugim vidovima zajedničke suradnje.

Ministar Lieberman rekao je kako Hrvatska i Izrael imaju jako dobre političke i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja. “Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumijevanju, proširit ćemo našu obrambenu i sigurnosnu suradnju. Tijekom ove i iduće godine slijedi realizacija na terenu po područjima koje smo definirali i koja su od zajedničkog interesa i za Izrael i za Hrvatsku”, istaknuo je Lieberman, te još jednom zahvalio Hrvatskoj na pružanju humanitarne pomoći krajem prošle godine kada su pripadnici protupožarnih snaga pokazali svoje sposobnosti i profesionalizam u gašenju velikih i zahtjevnih požara u Izraelu.

Na sastanku je bilo riječi i o budućnosti borbenog zrakoplovstva Hrvatske. „Zahvaljujem na mogućnosti da prilikom ovog posjeta ekspertni tim MORH-a i OS RH održi razgovore i o borbenom zrakoplovstvu, s obzirom na to da smo mi u fazi istraživanja svih opcija i mogućnosti koje su trenutačno dostupne na tržištu kako bismo mogli pripremiti sve varijante i modele prije donošenja odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva“ zaključio je ministar Krstičević.

Dvojica ministara na sastanku su razgovarali i o globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji. “Uspješna suradnja uključuje i razumijevanje naših međusobnih pogleda na prijetnje i ugroze. Svjesni smo da i na našu sigurnost utječu upravo događaji s područja Mediterana i Bliskog istoka i stoga smo otvoreni i za su jaču suradnju na tom području, kao i za opcije održavanja sigurnosno-obrambenih konzultacija”, istaknuo je ministar Krstičević.

Na kraju sastanka, ministar Krstičević pozvao je svog izraelskog kolegu u službeni posjet Republici Hrvatskoj, na sajam vojne opreme i naoružanja ASDA (Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ), koja će se održati u Splitu krajem travnja ove godine.
Ministar Krstičević će tijekom popodneva s izaslanstvom posjetiti i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)