Njemački proizvođač tenkova Rheinmetall planira kupiti većinski udio u britanskoj tvrtki BAE Land Systems, potez koji bi potencijalno mogao stvoriti velikog igrača u kategoriji oklopnih vojnih vozila.

Dvije tvrtke potpisale su sporazum o osnivanju zajedničkog poduzeća sa sjedištem u pogonima BAE Systems u Telfordu, Engleska. Ako vladina regulatorna tijela odobre sporazum, Rheinmetall bi držao 55 posto novog Rheinmetall BAE Systems Land, ili RBLS-a, a BAE bi zadržao 45 posto.

Poslovanje BAE-ovih oklopnih vozila u Velikoj Britaniji ima godišnji promet od oko 60 milijuna funti (77 milijuna dolara) na tržištu na kojem sve više dominiraju strani igrači kao što su General Dynamics i Lockheed Martin, koji su uložili u postrojenja za sklapanje i projektiranje na lokalnoj razini, a u pozadini toga su očekivanja dobivanja posla u sklopu velikih programa za britanski KoV.

Tvrtke su se usredotočile na udruživanje snaga za mehanizirano oklopno vozilo pješaštva britanske vojske i druge domaće programe kao što je Challenger 2 program nadogradnje tenkova. BAE i Rheinmetall jedini su kandidati za nadogradnju glavnog borbenog tenka.

Istodobno, Rheinmetall je kazao kako je također u potrazi za globalnim programima s dodatnom ponudom BAE-ovih proizvoda, uključujući Trojan i Terrier, te vozila za premošćivanje, mostopolagače.

“Udruživanje snaga s Rheinmetallom u Velikoj Britaniji pruža obnovljanje našeg poslovanja vozilima i omogućuje nam isporuku proizvoda, usluga i tehnologije koja pomažu kopnenim snagama u njihovoj vitalnoj ulozi”, rekla je Jennifer Osbaldestin, izvršna direktorica tvrtke BAE Systems Land UK. “Radujemo se zajedničkom radu kako bismo osigurali da naša zajednička tvrtka bude pouzdan dobavljač britanske vojske i naših međunarodnih kupaca.”

Sporazum bi mogao uzdrmati industriju, u trenutku kad Francuska i Njemačka planiraju razvoj novog borbenog tenka.

Najava Rheinmetalla da osvoji britansko tržište vojnih vozila dolazi nakon što je tvrtka krajem studenog 2018. objavila da je preuzimanje Krauss-Maffei Wegmanna u tijeku. Ta bi se akvizicija također dotakla francuskog Nextera u nekoj formi, jer su te dvije tvrtke oformile francusko-njemački savez s planovima da se natječu za novi glavni borbeni tenk koji koriste vojske obje zemlje.

Britanska vlada je prošle godine nominirala Rheinmetall kao najpoželjniji izbor za isporuku stotine mehaniziranih pješačkih vozila Boxer 8×8.

Izbor njemačke tvrtke bio je kontroverzan jer su se Britanci odlučili za odabir ponude bez natječaja. U tijeku su razgovori o zaključenju ugovora.

Rheinmetall se obvezao na više od 60 posto radova u Velikoj Britaniji i angažirao je podizvođače kao što su BAE, Thales i Pearson Engineering da se pridruže lokalnom timu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)