Raketna topovnjača RTOP-41 “Vukovar” isplovila je iz luke Lora u nedjelju, 18. lipnja 2017., prema Helenskoj Republici gdje će od 21. do 30. lipnja 2017. g. sudjelovati u međunarodnoj vojnoj vježbi „ADRION 17 CAX/LIVEX“.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović, u pratnji zapovjednika Flotile HRM-a kapetana bojnog broda Damira Dojkića, izvršio je obilazak broda pred odlazak na ovu zadaću, poželjevši posadi puno uspjeha te siguran povratak u domovinu.
Vježbovne radnje i postupci koje će se tijekom vježbe provoditi obuhvaćaju planiranje i provedbu taktičkih postupaka tijekom provedbe površinskih operacija, borbu protiv požara i prodora mora, borbu protiv terorističkih napada na moru, prikupljanje podataka, raščlambu i stvaranje operativne slike, manevriranje brodovima u skupini, planiranje i provedbe komunikacija zapovjednih mjesta i skupine, provedbu pomorskog presretanja i prekrcaja na sumnjivi brod, popunu brodova na moru, traganje i spašavanje i izvlačenje povrijeđenih sa broda, te provedbu bojnog gađanja na površinski cilj.

MVV „ADRION“, koja se ove godine održava u Chanii, u luci Sauda (otok Kreta) te u teritorijalnom moru Helenske Republike, združena je vojna vježba država Jadransko-jonske inicijative, a provodi se od 2006. godine u cilju jačanja veza i razumijevanja među ratnim mornaricama tih zemalja te razvijanja interoperabilnosti u provedbi pomorskih operacija. Hrvatska je bila zemlja domaćin vježbi „ADRION“ 2008. i 2014. godine.

Raketna topovnjača RTOP-41 klase Helsinki duga je 45m, širine je 8,9m, a brzina koju dostiže iznosi 32 čvora. U vježbi ADRION, osim u Hrvatskoj 2014., sudjelovala je 2010. u Italiji, 2012. u Sloveniji, 2013. u Helenskoj Republici te u Albaniji 2015. godine.

Tekst: OSRH / A. Flegar, M. Siriščević
Fotografije: OSRH / M. Siriščević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)