Rumunjski premijer Dacian Ciolos je najavio da Ministarstvo obrane planira dodijeliti ugovor za nabavu oklopnih transportera njemačkom Rheinmetall Defence. Tvrtka će zajedno s rumunjskim proizvođačem u državnom vlasništvu pokrenuti proizvodnju oklopnih transportera u Rumunjskoj.

“To će biti partnerstvo, rumunjsko-njemački joint venture, koji će omogućiti da Rheinmetall dobije ugovor s Ministarstvom obra i proizvede oklopne transportere, koji će biti isporučeni rumunjskoj vojsci”, rekao je Ciolos lokalnoj radijskoj postaji Europa FM. Prema planu, novi APC će zamijeniti rumunjska vozila TAB, koja su lokalno izgrađena varijanta sovjetskih BTR-70. Količina planirane nabave nije objavljena, ali rumunjske oružane snage planiraju zamijeniti oko 1000 takvih vozila u sljedećem desetljeću.

“Dio sredstava će ostati u Rumunjskoj i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Ciolos.

Prema riječima premijera, Ministarstvo obrane zemlje nastoji sklopiti slične ponude sa stranim proizvođačima za druge vojne nabave. To uključuje planiranu nabavu novih korvete za Rumunjsku ratnu mornaricu, tvrdi Ciolos. Premijer je rekao da će za 2017, rumunjska vlada izdvojiti najviše 2 posto bruto domaćeg proizvoda za vojnu potrošnju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)