Rumunjska je zatražila od američke vlade ponudu za kupnju proturaketnog sustava obrane Patriot bez navođenja drugih detalja za javnost. “Rumunjska je objavila svoju namjeru da unaprijedi svoju obrambenu sposobnost nabavom sustava Patriot”, potvrdio je Raytheon za Defense News.

“Raytheon ima dugogodišnji partnerski odnos s Rumunjskom i usko će surađivati ​​s američkom i rumunjskom vladom kako bi NATO saveznik postigao svoje obrambene ciljeve”, priopćila je tvrtka.

Prema izvješću Reutersa u četvrtak, Patriot sustavi bit će dio integriranog sustava protuzračne obrane koji uključuje nedavno nabavljene rabljene borbene zrakoplove F-16. Ovogodišnje nabave mogle bi zemlju dovesti do standarda potrošnje od 2 posto BDP-a što je cilj svih članica Saveza.

Rumunjska je domaćin važnom raketnom obrambenom radaru – Aegis Ashore – postavljenom kako bi stvorio štit protiv iranskih prijetnji projektilima. Radar je postao operativan 2015. godine

Poljska je također u procesu formalizacije sporazuma za nabavu Patriota u vrijednosti 7,6 milijardi dolara za osam sustava, te se očekuje da će sporazum biti potpisan do kraja godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)