Ministarstvo obrane Rumunjske blizu je odluci o nabavi novih višenamjenskih korveta nakon što je početkom listopada dobil konačne ponude od brodograditelja Damen Schelde Naval iz Nizozemske, talijanskog Fincantierija i francuske Naval Group.

Program vrijedan 1,6 milijardi dolara obuhvaća nabavu četiri korveta, kao i modernizaciju borbenih sustava rumunjske mornarice na dvije ex-britanske fregate Type 22. Odabir brodograditelja je planiran za 26. listopad, iako izvori iz industrije sugeriraju da bi se to moglo produžiti za nekoliko tjedana.

Zahtjev Rumunjske je višenamjenski brod 2,500 tona koji ima sposobnosti protupodmorničke, protubrodske i PZO borbe, potom elektroničkog ratovanja, te potrage i spašavanja. Brod bi trebao prihvatiti i IAR 330 Puma helikopter kao i sustave bespilotnih zrakoplova.

U skladu s rumunjskim zakonodavstvom potreban je angažman i lokalne industrije, pa tako sva tri natjecatelja predlažu izgradnju i potporu u suradnji s podružnicama ili partnerima iz zemlje. Rumunjska je zatražila da se prva korveta isporuči u roku od tri godine, a program će biti dovršen za sedam godina.

Damen Schelde Naval Shipbuilding natječe se s inačicom SIGMA 10514 i sestrinskim brodogradilištem Damen Shipyards Galati. Kako bi udovoljio rumunjskom zahtjevu, Daman je ponudio sustav borbenog upravljanja Thales Nederland (CMS)/senzor fit, Raytheon Evolved SeaSparrow raketni sustav i Boeing Harpoon Block II protuzrakoplovne rakete. Protupodmornički paket osigurava General Dynamics Mission Systems – Kanada.

Fincantieri, koji posjeduje brodogradilišta Vard Braila i Tulcea u Rumunjskoj, nudi prilagođenu varijantu Abu Dhabi korvete prethodno izgrađene za Ujedinjene Arapske Emirate. Vrlo je vjerojatno da će Vard Braila biti žarišna točka za izgradnju i servisnu podršku ukoliko je Fincantieri odabran.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)