Rumunjski ministar obrane Adrian Tuţuianu je potpisao pismo namjere s američkim proizvođačem Bell Helicopter za kupnju novih borbenih helikoptera.

Potpisivanje ugovora uslijedit će nakon „temeljite rasprave između predstavnika Ministarstva gospodarstva i Bell Helicopter o osnivanju zajedničkog poduzeća, te transfera tehnologije i znanja kako bi se omogućila proizvodnja helikoptera u Rumunjskoj”, priopćila je rumunjska vlada.

Dogovor dolazi ubrzo nakon što je Rumunjska odobrila 9,8 milijardi € (11,5 milijardi US $) vrijedan plan vojne potrošnje za sljedeće desetljeće, te je obećala da će izdvojiti 2 posto bruto domaćeg proizvoda za obranu.

Prema planu, proizvođač će uspostaviti joint venture s obrambenom grupacijom Romarm za proizvodnju helikoptera u Rumunjskoj. Projektom će se proizvoditi AH-1Z Viper. Vrijednost planiranih ugovora nije objavljena.

Ţuţuianu je rekao za agenciju Agerpres da je „Bell Helicopter pristao na ovaj prijedlog”, ali da se takav transfer tehnologije može provesti samo uz suglasnost američke vlade.

Sredstva za planiranu nabavu od 9,8 milijardi € (SAD 11,6 milijardi $) za paket 2017-2026. je odobren ranije ovog tjedna od strane rumunjskog Vrhovnog vijeća nacionalne obrane.

Romarm grupa djeluje u 15 podružnica u Rumunjskoj, uključujući proizvodnju i istraživačko-razvojne subjekte.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)