Rumunjska vlada najvjerojatnije će 1. prosinca potpisati ugovor o kupnji američkog sustava proturaketne obrane Patriot, izjavio je ministar obrane Mihai Fifor.
Akvizicija, u vrijednosti od 3,9 milijardi američkih dolara, uključivat će sedam Patriot Configuration 3+ jedinica, zajedno s radarima, kontrolnom stanicom, antenom, lansirnim postajama i napajanjem. Prvi Patriot raketni sustav, koji će biti nabavljen ove godine, bit će operativan u 2020., rekao je Fifor.

Rumunjski parlament odobrio je kupnju u utorak. U srpnju je američki State Department odobrio prodaju Patriot sustava protuzračne obrane za oko 3,9 milijardi dolara (3,42 milijarde eura). Sustavi će osigurati zaštitu od zračnih napada ne samo za Rumunjsku, već će pridonijeti i obrani rumunjskih susjeda i NATO-a u cjelini, izjavio je američki veleposlanik u Bukureštu Hans Klemm u srpnju.

U listopadu je Rumunjska potpisala Memorandum o razumijevanju (MoU) s Raytheonom za održavanje sustava proturaketne obrane koji uključuje prijenos tehnologije i tehničke pomoći nužne za modernizaciju i nadogradnju postojeće opreme, kao i pružanje tehničke podrške za Patriot raketne sustave ,

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)