Svečanost primopredaje prvih borbenih aviona F-16 Fighting Falcon između Portugalskog i Rumunjskog ratnog zrakoplovstva održava se danas u zrakoplovnoj bazi Monte Real, u nazočnosti portugalskog premijera António Coste i ministra obrane Jose Alberto de Azeredo Lopesa, te rumunjskog ministra obrane Mihnea Motoca.

Sa šest borbenih aviona nadograđenih na standard MLU M5.2, operirat će 86. zrakoplovna baza “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” iz Fetestija.

Svečanost u Monte Realu će se emitirati uživo 28. rujna, u 18.00 sati. na službenoj Facebook stranici rumunjskog Ministarstva obrane.

Vrijednost nabave rumunjskih F-16 je 628 milijuna EUR. Sljedeća tri zrakoplova će biti isporučena krajem ove godine, a posljednji se očekuju koncem 2017. godine.

Sa nedavnom odlukom bugarske vlade da iduće godine krene u postupak nabave novog tipa borbenog aviona, a za što je osigurala sredstva, te finalnoj fazi pregovora Slovačke sa švedskim SAAB-om za nabavu Gripena , Republika Hrvatska je ostala jedina zemlja unutar NATO saveza koja još uvijek nije donijela odluku o nabavi novog tipa borbenog aviona umjesto onog istočnog porijekla. Naravno, ovdje ne računamo Sloveniju, Albaniju i baltičke zemlje koje nikada nisu ni imale borbeno zrakoplovstvo.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)