Rumunjski ministar obrane Mihai Fifor potpisao je u petak ugovor za nabavu 227 borbenih vozila pješaštva Piranha V. Vozila s pogonom na osam kotača bit će kupljena u sklopu ugovora vrijednog 895 milijuna eura, uključujući naoružanje i isključujući porez na dodanu vrijednost.

Većinu vozila proizvest će rumunjsko državno poduzeće pod licencom General Dynamics European Land Systems. Prema planu, 197 vozila će se napraviti u Bukureštu. “Ove će godine prvih 36 od 227 vozila biti isporučeno, od kojih će šest biti proizvedeno u Rumunjskoj u tvornici u Bukureštu”, rekao je Fifor na službenoj ceremoniji potpisivanja, izvijestila je lokalna TV Digi 24.

Ugovor je dio napora Rumunjske da zamjeni zastarjelu sovjetsku opremu novim vozilima. Sa sjedištem u glavnom gradu Rumunjske, “Bucharest Mechanical Factory” dio je vodeće obrambene skupine Romarm. Holding je osnovan 2000. godine kako bi integrirao rumunjsku obrambenu industriju.

Sa sjedištem u Madridu, Španjolska, General Dynamics European Land Systems je poslovna jedinica General Dynamics. GDELS posluje s proizvodnim pogonima u Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Švicarskoj. Grupa ima preko 1.800 zaposlenika.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)