Rumunjska nabava četiri korvete Damen Sigma 10514 naišla je na prepreku nakon što je rumunjski Senat odbio potvrditi Ugovor. To znači da će odluku o nabavi morati donijeti novi saziv rumunjskog parlamenta, nakon parlamentarnih izbora koji će se održati 11. prosinca.

Rumunjsko Ministarstvo obrane objavila je u studenom da je odabrana nizozemska brodograđevna grupa Damen zadovoljila zahtjeve za korvetom. Izgradnja plovila bi se trebala obaviti u brodogradilištu Damen Galata u Rumunjskoj, a isporuke se očekuju od 2019. godine.

Calin Popescu Tariceanu – bivši premijer Rumunjske, a trenutno predsjednik Senata, rekao je 7. prosinca kako su on i Stalni ured Senata odbili potpisati ugovor o nabavi.

Trošak plovila, navodno EUR1.6 milijardi, prepreka je za odobrenje Senata. U komentarima lokalnih medija, Tariceanu je kritizirao troškove i tvrdi da je nabava nepovoljna u usporedbi sa sličnim nabavama.

Victor Ponta, rumunjski premijer prije ostavke u studenom 2015. godine je bio kritičan prema trošku nabave s brojnim negativnim komentarima. Informacije dobivene od rumunjske vlade početkom studenog 2016. govorile su da je vrijednost nabave bila oko EUR1 milijardi s uključenim PDV-om. Izjava vlada na kraju mjeseca, međutim, daje naslutiti kako je procijenjena vrijednost EUR1.6 milijardi, uključujući logističku podršku i trening.

Rumunjska već neko vrijeme želi modernizirati svoje pomorske snage. Programa nabave korveta je namijenjen zamjeni tri korvete Projekt 1241RE/Tarantul i dvije korvete Tetal koje se koriste od ranih 1980-ih.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)