Rusija je u roku od mjesec dana tehnički sposobna isporučiti raketne sustave PZO S-300 u siriju, izjavio je vojni diplomatski izvor TASS-a, dodajući da bi se za to lanseri koji su već bili na raspolaganju ruskom Ministarstva obrane mogli koristiti nakon potrebne rekonfiguracije, rekao je vojni diplomatski izvor za TASS.

Prema službenim izjavama, postoje dvije mogućnosti isporuke S-300 u Siriju. Jedna od njih je da Rusija može pružiti Siriji izvoznu konfiguraciju sustava PZO. U tom slučaju Sirija će ih dobiti u roku od 18 do 24 mjeseca. Druga mogućnost je da se dostupni sustavi mogu preuzeti iz rezervi Ministarstva obrane. Oni koji su zamijenjeni sa S-400 u ruskoj vojsci mogu također biti korišteni.

“Naravno, sustavi S-300 koji se mogu isporučiti Siriji morali bi se preoblikovati kako bi odgovarali standardima sirijske zračne obrane, što bi moglo potrajati oko mjesec dana”, rekao je izvor.

Ranije, dnevnik Kommersant je citirao svoje vlastite izvore koji kažu da bi Rusija u bliskoj budućnosti mogla započeti isporuku sustava S-300 u Siriju.

Ruski Glavni vojni stožer izjavio je kako je moguće ponovno postaviti pitanje isporuke sustava S-300 u Damask nedugo nakon što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska u travnju napali Siriju krstarećim projektilima. Sporazum sa Sirijom o isporuci S-300 potpisan je 2010. godine, ali je bio zamrznut zbog prigovora Zapada i Izraela.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov 16. travnja je rekao je kako bi Rusija mogla biti spremna razmotriti sve potrebne korake za poboljšanje obrambenih sposobnosti Sirije, uključujući zalihe S-300 sustava. Jučer je Lavrov rekao da pitanje isporuke S-300 Siriji još nije riješeno, ali ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je o ovoj mogućnosti s Ministarstvom obrane “sa stajališta sprječavanja situacije u kojoj bi Sirija mogla postati nedovoljno pripremljena za agresivne napade, poput onog koji se dogodio 14. travnja. ”

Ruski glasnogovornik predsjednika Dmitrij Peskov se suzdržao od komentara na pitanje bi li S-300 mogao biti isporučen u Siriji u bliskoj budućnosti.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)