Rusija će instalirati radarsku postaju u blizini Murmanska, nedaleko od granice s Finskom i Norveškom, radi upozorenja na potencijalne raketne napade, rekao je Sergej Boyev, glavni izvršni holdinga koji će izgraditi radarsku postaju.

Voronjež-DM tip radarske postaja će biti u mogućnosti otkriti balističke i aerodinamičke objekte, uključujući krstareće rakete. Boyev je rekao kako će postaja “obuhvatit glavni smjer raketnih prijetnji” sa Zapada. Radarska postaja je jedan od triju elemenata integriranog sustava upozorenja od nadolazećih projektila.

“Prva razina se odnosi na svemir”, rekao je izvor iz ruskog obrambenoj industriji. “Na primjer, naši sateliti tipa Tundra, koje je rusko Ministarstvo obrane prošle godine poslalo u orbitu, izvješćuje o lansiranju balističkih raketa sa neprijateljskog teritorija”.

Voronjež radarska postaja, ili njezin ekvivalent, kaže on, prati putanju te aktivira sustav raketne obrane. “Sateliti prvo snime lansiranje i onda moramo odrediti gdje projektil ide. – U Rusiju ili Južnu Ameriku. Takva radarska postaja pokriva udaljenost od St. Petersburga do američke obale “, dodao je izvor.

Dok radarske postaje prethodne generacije izgledaju poput drevnih egipatskih piramida, trenutni model je upadljivo drukčiji.

“Sovjetski Daryal u Azerbejdžanu sastojao se od dviju divovskih betonskih konstrukcija: 60 metara visok centar za emitiranje i 100 metara visok prijemnik. Opsluživale su ga stotine ljudi, a izgradnja je trajala 10 godina i koštao je milijardu USD”, rekao je izvor iz ruske vojne industrije. Po njegovim riječima, Voronjež izgleda kao patuljak pored Daryala. Trošak nove postaje procjenjuje se na između 23 i 31 milijun USD.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)