Yerevan, 8 lipnja 2016 (AFP) – Rusija radi na postavljanju zajedničkog sustava PZO u bivših sovjetskim republikama, izjavio je danas visoki ruski dužnosnik.  “Spajanje sustava regionalne protuzračne obrane otvorit će put za stvaranje sustava zajedničke PZO na cijelom teritoriju Collective Security Treaty Organisation (CSTO)”, rekao je Nikolaj Bordyuzha, čelnik Saveza predvođenog Rusijom, na tiskovnoj konferenciji u armenskom glavnom gradu Jerevanu.

CSTO, ruski je odgovor na NATO, koji čine Rusija, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan. Moskva ima zajednički sustav PZO sa Bjelorusijom i Kazahstanom te sporazum s Armenijom “koji trebaju ratificirati parlamenti dviju zemalja”, rekao je Bordyuzha.
Moskva je pojačala vojnu suradnju sa svojim CSTO saveznicima nakon zahlađenja odnosa sa Zapadom od 2014. U svibnju, ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio Washington da će Moskva razmotriti mjere kako bi “okončala prijetnje” proturaketnih sustava NATO-a u Europi koji se temelje uglavnom na američkoj tehnologiji.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)