Armenski parlament ratificirao je sporazum između Moskve i Yerevana o uspostavi jedinstvenog obrambenog sustava PZO u regiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je zatražio od ruske Državne Dume ratifikaciju sporazuma, koji je usmjeren na poboljšanje sigurnosti duž ruske južne granice.

Sporazum se sklapa na razdoblje od pet godina s mogućnošću da ga produži za još pet godina. Stručnjaci i vojni analitičari smatraju sporazum korisnim za obje strane, posebno jer omogućuje bolji nadzor nad Turskom.

“Prema ovom sporazumu, moći ćemo, u sklopu izvršenja zadaća PZO, koristiti ruske borbene avione četvrte generacije te raketne sustave S-300”, rekao je armenski ministar obrane Seyran Ohanyan za nacionalnu TV Armenija 1.

Armenija je već ugostila ruske snage u 102. vojne baze u Gyumriju. Baza je dom 988. pukovnije PZO koja je opremljena s raketnim sustavom S-300V kao i radarskim sustavima. Tenkovske, motorizirane i topničke postrojbe također se nalaze u bazi.

Postoje tri eskadrile MiG-29, koje po potrebi mogu presresti neprijateljske zrakoplove te zajedno s raketnim postrojbama PZO dati Armeniji učinkovitu obranu.

Ruske postrojbe će podržati armenske sposobnosti protuzračne obrane, koje uključuju S-125 Neva, Krug i moderniji S-300PS sustav uz one kratkog dometa Osa-AKM, Shilka, Strela-10 i Igla.

Nakon što se pridruži ruskom PZO sustava, armenska PZO će imati pristup svim informacijama koje su dostupne ruskom Južnom Vojnom Distriktu.

Međutim, protuzračna obrana Nagorno-Karabakha će ostati u nadležnosti Ministarstva obrane armenije, odnosno ruska PZO neće biti u to uključena.

“Rusija i Armenija nemaju zajednički zračni prostor, one su odvojene zbog Gruzije. Spajanje njihovih obrambenih sustava omogućit će Moskvi stvaranje dodatnog “kišobrana PZO izvan svojih granica”, rekao je bivši ruski zapovjednik PZO Kopnene vojske general Alexander Luzan.

On je dodao da će novi ugovor biti dodatna provjera Turske, koja je ujedno i najjača vojna sila u regiji i ima potporu NATO-a. “Znamo iz iskustva što Ankara može učiniti čak i bez odobrenja ili protivno željama Bruxellesa. Zajednička rusko-armenska protuzračna obrana ozbiljno je upozorenje Turskoj”, rekao je Luzan, uz napomenu da je 102. vojna baza već djeluje kao sredstvo odvraćanja za turske poteze u regiji.

Armenija je na prvoj crti PZO obrane CSTO. Novi ugovor Armenija-Rusija će djelovati u suradnji s drugim važećim sporazumima između CSTO zemalja, uključujući i zajednički sustav (Bjelorusija-Rusija) i zajednički obrambeni sustav Središnje Azije (Kazahstan, Tadžikistan Kirgistan, Rusija).

“Uspostava zajedničke PZO CSTO Saveza je strateški važna odluka. Osim toga, Rusija, Armenija, Bjelorusija i ostale CSTO zemlje stvaraju jednu radarsku sliku koja treba osigurati obranu od prijetnji članica NATO-a, konkretno Turske”, rekao je umirovljeni general Norat Ter-Grigoryants, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera KoV-a SSSR-a i jedan od utemeljitelja armenske vojske.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)