Oslo, 26. listopada 2016 (AFP) – Rusija je kritizirala planove za razmještaj više od 300 američkih vojnika u Norveškoj, kazavši kako to neće značiti ništa da bi sjeverna Europa bila sigurnija. Norveška je objavila u ponedjeljak da će 330 američkih marinaca na rotacijskoj bazi, udaljeni oko 1000 km od ruske granice, biti angažirani na obuci i vježbama od siječnja 2017. godine.

Najava dolazi uslijed povećanja napetosti između Rusije i Zapada zbog sukoba u Ukrajini i Siriji, premda Norveška ima sasvim dobre odnose sa svojim susjedom. Američki vojnici će biti smješteni na aerodromu Vaernes u neposrednoj blizini Trondheima. Neki stručnjaci se boje da bi ovaj potez mogao pogoršati regionalne napetosti.

Prije ulaska u NATO 1949. godine, Norveška je ublažila ruske strahove obvezujući se da neće otvoriti svoj teritorij inozemnim borbenim snagama tako dugo dok Norveška ne bude napadnuta ili pod prijetnjom napada. Norveška vlada tvrdi da se snage NATO-a redovito obučavaju u zemlji i da raspoređivanje američkih snaga ne znači otvaranje stalne američke baze. SAD već ima ogromne količine vojne opreme pozicionirane u Norveškoj, posebice u tunelima ukopanim u planine, ali ne i vojnika.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)