MOSKVA – Rusko Ministarstvo obrane je prizemljilo svih 120 aviona MiG-31 dok traje istraga jednog od njih koji se srušio na području Sibira. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je MiG-31 pao u regiji Krasnojarsk. Piloti su se katapultirali i neozljeđeni se prizemljili te pad nije uzrokovao oštećenja na zemlji, priopćeno je iz Ministarstva obrane, dodajući da avion nije nosio oružje.

Nakon priopćenja, izvor ruskih zrakoplovnih snaga je izjavio za agenciju Tass: “Odluka je donesena da se obustave letovi zrakoplova toga tipa dok se ne otkriju uzroci i okolnosti nesreće.”

Ministarstvo obrane je reklo da je “prema preliminarnim podacima,” MiG-31 pao zbog neutvrđenog kvara opreme, što sugerira da je avion pao zbog lošeg održavanja, kao što je bio slučaj sa sedam ruskih vojnih zrakoplova tijekom 2015. godine.

MiG-31 (NATO izvješćivanja naziv: lisičar) je nadzvučni borbeni avion proizveden za presretanje američkih bombardera. Uveden je u službu 1981. godine kao nasljednik starijeg MiG-25. Oko 120 ih je trenutno u uporabi, a oko 80 ih je u pričuvi.

Ministarstvo obrane potpisalo je 30 milijardi rublja (US 378 milijuna $) ugovor sa tvrtkom u državnom vlasništvu United Aircraft Corp za modernizaciju više od 50 ruskih MiG-31 ​​do kraja 2018.

Rusija je dobila svoju prvu seriju 24 modernizirana aviona MiG-31BM prošlog travnja. Prema riječima zamjenika ministra obrane Yuriy Borisova, ukupno 130 aviona MiG-31 je dugoročno predviđeno za modernizaciju.

Ministarstvo obrane će se osloniti na modernizirani MiG-31 kao okosnicu ruskih zrakoplovnih snaga u doglednoj budućnosti. Planovi za ponovno pokretanje proizvodnje su otpisani, a novac se preusmjerava na modernizaciju i razvoj novog bombardera.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)