“Za rusku ratnu mornaricu razvija se najnovija visoko-precizna brodska raketa Kalibr-M s maksimalnim dometom više od 4500 km, a izrada rakete je u fazi znanstvenog istraživanja i financira ga ministarstvo obrane “, izjavio je za TASS izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.

Izvor je pojasnio da je razvoj rakete uključen u državni program naoružanja do 2027. godine, a “raketa mora biti prebačena u flotu prije kraja programa”.

Novi projektil razlikovat će se od postojećih Kalibr raketa u upotrebi kako u pogledu većeg dometa, tako i u pogledu dimenzija. “Bit će mnogo veći, težina njegove bojeve glave će se približiti jednoj toni”, istaknuo je.

Prema izvoru, njime će biti opremljeni veliki površinski brodovi, počevši od fregata, kao i nuklearnih podmornica. “Kalibr-M je dizajniran da uništi kopnene ciljeve i moći će nositi i konvencionalne i nuklearne bojne glave”, rekao je.

TASS nema službenu potvrdu informacija koje je dao izvor.

Trenutno, Kalibr raketni sustav je u službi ruske mornarice. Prema podacima iz otvorenih izvora, maksimalni domet krstarećih projektila 3M-14, koji lete podzvučnom brzinom, dostiže oko 2.000 km.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)