Švedska zabrinutost zbog ruskih dugoročnih političkih i vojnih ambicija u Baltičkom moru i na Sjeveru, dodatno je porasla nakon što je visoki vojni zapovjednik izjavio kako bi se nordijska država mogla naći na udaru “u roku od nekoliko godina.”

Upozorenje, koje je iznio švedski general Anders Brännström, pojavilo se u istom tjednu kada je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio u Godišnjem izvješću organizacije, da su ruski bombarderi Tupoljev Tu-22M3 u pratnji višenamjenskih borbenih aviona Suhoj Su-27 proveli simulirani “trening” nuklearni udar na ciljeve švedske ključne infrastrukture u ožujku 2013. godine.

Brännström je u internom vojnom dokumentu upućenom časnicima i vojnicima na konferenciji Oružanih snaga Markstrids u mjestu Boden na sjeveru, da će promjene sigurnosnog okruženja nakon Hladnog rata zahtijevati od Švedske da manje pozornosti posveti međunarodnim misijama te postavi prioritetno izgradnju vlastite obrane i sposobnosti.

“Situacija u svijetu sa kojom se suočavamo, što je vidljivo iz strateških odluka koje se donose, dovode do zaključka da bismo mogli biti u ratu za nekoliko godina. Za sve nas u vojsci to zači da moramo prikupiti svu snagu i provesti političke odluke “, napisoa je Brännström.