Ruska fregata Admiral Grigorovich, prva u klasi, uplovila je u svoju matičnu mornaričku bazu Sevastopolj. “Ovo je prvi brod za udaljene pomorske operacije koji je Crnomorska flota preuzela u posljednjih 35 godina”, rekao je glasnogovornik Crnomorske flote Vjačeslav Trukhachyov za rusku novinsku agenciju Tass.

Fregata je napustila Baltiysk krajem travnja na putu za Sredozemno more gdje se zaustavila na Malti. Bila je u pratnji plovila za protusabotaže i helikoptea Kamov Ka-27.

Kobilica za Admiral Grigorovich je položena krajem 2010. te je brod prvi put položen na vodu 2014. Nakon toga uslijedila je izgradnja fregate Admiral Essen, koja se ovog tjedna pridružila Ruskoj ratnoj mornarici.

Treća od ukupno šest fragata u klasi, Admiral Makarov, očekuje se da će biti isporučene mornarici do kraja godine. Tass izvještava kako Rusija razmatra isporuku četvrtog, petog i šestog broda u Indiju.

Admiral Grigorovich fregata namjenjena je za napad na površinska plovila i podmornice, kao i na zračne ciljeve samostalno ili u formaciji. Naoružana je sa A-190 100mm topom, torpednim cijevima, sustavima PZO i sredstvima za balistički napad.

Plovilo je dugačko 130 metara, istisnine 4000 tona, maksimalne brzine 30 čvorova te nosi helikoptere Ka-27.