Rusija je na ovogodišnjem obrambenom sajmu u Kuvajtu prisutna s velikim brojem vojne opreme i naoružanja, uključujući i prodaju novih glavnih tenkova. Najmanje šest ruskih tvrtki izlažu u Kuvajtu ove godine, a sve pod okriljem državne kompanije Rosoboronexport.

Najveće šanse za prodaju Kuvajtu imaju borbeni tenkovi T-90MS, oklopna vozila i protutenkovski vođeni projektili.

“T-90S i T-90MS uz BTR-82A oklopni transporter, te Kornet-EM ATGM sustav najviše interesa izazivaju kod OS Kuvajta kad je u pitanju rusko oružje i vojna oprema prikazana na sajmu”, priopćio je Rosoboronoexport.

Ruski i kuvajtski dužnosnici već neko vrijeme pregovoraju o prodaji opreme za kuvajtsku vojske, najvjerojatnije uključujući i ugovor za više od stotinu tenkova nove generacije T-90MS/MSK. Glasnogovornik Rosoboronexporta odbio je komentirati pregovarački proces i rezultate.

U rujnu, ruski novinska agencija TASS izvijestila je kako je savjetnik predsjednika Vladimir Kozhin nagovijestio da bi ugovor s Kuvajtom o prodaji T-90MS mogao biti potpisan do kraja godine, “imajući u vidu veliki interes i aktivni pregovarački proces” rekao je.

To bi moglo značiti da bi pregovori mogli biti okončani, a da objava o sklopljenom ugovoru ostane tajna još nekoliko mjeseci obzirom na dosadašnju praksu izvoza ruskog naoružanja na Bliski istok gdje je javna objava malo vjerojatna.

Uralvagonzavod T-90MS je odradio pustinjska ispitivanja u Kuvajtu još 2016. Kuvajtska vojska operira sa tenkovima M-84, licencno proizvedenoj varijanti ruskog T-72 koji potječu iz Jugoslavije. Također, Kuvajt operira s ruskim pješačkim borbenim vozilima BMP-3, te raspolaže i sa drugom ruskom opremom uključujući Kornet ATGM.

Tenkovi M-84 stari su više od 30 godina, te im nedostaje moderna optika i digitalni sustavi. Također, Kuvajt je tijekom ljeta na 50 stupnjeva Celzijusa, pa nedostatak klimatizacijskih uređaja u tako starim tenkovima iz doba Hladnog rata čine tenk još neuporabljivijim. Kuvajt je zapravo odustao od bilo kakve modernizacije M-84 koja mu je nuđena iz Republike Hrvatske iz vrlo jednostavnog razloga. OSRH nisu naručile modernizaciju tenka M-84 već samo reviziju što je velika razlika. Nitko ne zna kako bi se tenkovi ponašali nakon obavljene modernizacije i što bi ona obuhvaćala, jer takav zahtjev nije došao iz OSRH. Dakle, ako OS iz zemlje proizvođača nemaju u operativnoj uporabi modernizirani tenk M-84, onda nema razloga da ga ima niti Kuvajt, jer je to temeljna referenca svakog proizvođača i prvo pitanje svakog potencijalnog kupca.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)