Ruselectronics Group, dio ruske državne hi-tech korporacije Rostec, počet će serijski proizvoditi napredne sustave za izviđanje topničkih sustava Penitsillin iz 2019. godine, priopćio je u četvrtak Ured za tisak Ruselectronics.

“Državna ispitivanja na sustavu uskoro su završena, a serijska proizvodnja trebala bi započeti u siječnju 2019. Proizvod se razvija od strane “Vektor Instituta za istraživanje i razvoj” koji je dio Grupe”, priopćio je Ured za tisak.

Penitsillin akustično-termalni izvidnički sustav topništva u funkciji je traženja paljbenih položaja topničkog naoružanja, minobacača, VLRS i lansirnih pozicija raketa zemlja-zrak i taktičkih raketa i simultano prilagođene topničke vatre.

Kao što su programeri sustava rekli, topnička vatra tradicionalno se prilagođava izvidničkim timovima koji djeluju na bojišnici i riskiraju živote. “U usporedbi s njima, Penitsillin može raditi na sigurnoj udaljenosti od neprijatelja bez operatora u potpuno automatiziranom načinu rada, što smanjuje učinak ljudskog faktora”, tvrdi Ruselectronics.

Napredni topnički sustav za izviđanje ostvaruje borbene misije u dometu 25 km. Sastoji se od nekoliko zvučnih lokatora instaliranih na zemlji, te optičko-elektroničkog modula.
Sustav prima i obrađuje zvučne signale od ispaljivanja, te pruža informacije o mjestu eksplozije, preciznosti pogotka i izvješćuje o mjestu gdje se nalazi oružje. Vrijeme preuzimanja koordinata ciljne točke ne prelazi pet sekundi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)