Rusija je poletjela s prvim prototipom zrakoplova A-100 (AWACS) zrakoplova temeljem nadogradnje zrakoplolva Ilyushin Il-76MD-90A (Il-476), objavilo je rusko Ministarstvo obrane. Premier A-100, kako ga je imenovalo Ministarstvo obrane Ruske Federacije, napravio je prvi let iz Taganrog Aviation Scientific and Technical Complex (TANTK), koji se nalazi u blizini Azovskog mora na Dalekom zapadu zemlje. Prema priopćenju Ministarstva obrane, svi sustavi zrakoplova, uključujući i one povezane s rotirajućim rotodomom, bili su provjereni tijekom leta prije daljnjih ispitivanja.

Ovaj korak je došao tri godine nakon što je ruska TASS tiskovna agencija objavila da je prvi zrakoplov Il-76MD-90A stigao u TANTK postrojenje za konverziju u A-100 AWACS konfiguraciju, a šest godina nakon što su planovi bili prvi put otkriveni 2011. godine.

Iako je nekoliko detalja vezanih uz A-100 objavljeno, otkriveno je da će imati AESA radar, za razliku od postojećeg mehaničkog na A-50. Ovaj novi AESA radar vjerojatno će biti JSC REC ‘Vega’ Premier radar. Državni mediji izjavili su kako ovaj radar može otkriti ciljeve u zraku do 600 km, a brodove do 400 km udaljenosti.

Dok će radar AESA omogućiti dramatično poboljšanje sposobnosti platforme za otkrivanjem i praćenjem ciljeva u zračnom i kopnenom području, kao i stvaranje pouzdanijih i lakših rješenja za održavanje, prelaskom na zrakoplov Il-76MD-90A dobit će se prednosti nove avionike (smanjenje opterećenja posade) i poboljšanu učinkovitost potrošnje goriva (jeftinije za operiranje).

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)