Isporuke moderniziranih teško naoružanih borbenih helikoptera Mil Mi-28NM sa dvojnim komandama počet će najkasnije do 2018. godine, rekao je zapovjednik ruskih zračnih snaga general Viktor Bondarev. “Mislim da će Mi-28NM započeti ulazak u službu krajem 2017. ili 2018. godine”, rekao je Bondarev na Aviadartsu, međunarodnom natjecanju vojnih pilota. Zapovjednik je rekao da je nadograđen helikopter postao lakše upravljiv i praktičniji za pilote. “Teže je naoružan, povećao je snagu motora te je helikopter u potpunosti zaštićen od djelovanja prijenosnih sustava protuzračne obrane tei, naravno, ima duple komande”, rekao je on.

Russian Helicopters su ranije izvijestili da je završetak državnih ispitivanja na Mi-28NM odgođen sa 2016. na 2017. godine. Mi-28NM je nadograđena inačica Mi-28N ‘Night Hunter’ helikoptera. Rad na novoj inačici zrakoplova započet je u 2009. Mi-28NM helikopter će biti opremljen sa novim radarskim sustavom za all-round vidno polje, novim sustavom kontrole i drugom opremom te će moći koristiti precizno navođena oružja.

Mi-28NM je opremljen sa novim N025 radarom iznad rotora i naprednime lopaticama rotora za povećanje helikopterske maksimalne brzine. Oružana stanica sa 30mm Shipunov 2A42 automatskim topom je poboljšana. Nadograđeni ‘Night Hunter’ je dobio napredni paket optičko-elektronskih senzora postavljenim u novom nosu kupole koja je zamijenila raketni sustav za navođenje i termalnu kameru. Prototip Mi-28NM borbenih helikoptera nije opremljen Vitebsk sustavom elektroničke zaštite već će to biti učinjeno kasnije.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)