Rusija će započeti proizvodnju nove verzije Pantsyr (SA-22) samohodnog PZO sustava sa topom i raketama (SPAAGM) oko 2018, rekao je Vladimir Popov, direktor tvrtke Shcheglovsky Val (podružnica High-Precision Systems Corporation), novinarima tijekom posjeta.

“Faza dizajna je završena. Ove godine ili početkom iduće, počet ćemo proizvodnju prototipa,” rekao je. Novi Pantsyr-SM ima značajno poboljšane sposobnosti otkrivanja i zaključavanja cilja, a opremljen je sa novim aktivnim faznim radarom koji povećava detekciju i identifikaciju ciljeva sa 40 km na udaljenosti do 75 km.

Osim toga, Pantsyr-SM će imati domet 40 km, dvostruko više od svog prethodnika. To podrazumijeva da sustav koristi nove veće rakete. Komponente novog sustava protuzračne obrane trenutno prolaze kroz ispitivanja.

Prema Popovu, novo podvozje KAMAZ-a 8×8 je spremno za novi sustav dok će jedna od verzija biti postavljena na gusjenice. U međuvremenu, Dmitrij Konoplyov, izvršni direktor Instrument Design Bureau KBP je rekao da će Projekt 11442M (Kirov klasa) raketna krstarica Admiral Nakhimov, biti prvi ruski brod na koji će biti instaliran sustav Pantsyr-M.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)