Saab je dobio narudžbu švedske državne obrambene agencije FMV za napredni sustav pilotskih kaciga HMD Targo. Novi sustav će koristiti piloti borbenih aviona Gripen E. Vrijednost narudžbe iznosi približno 119 milijuna švedskih kruna. Isporuka će se obaviti između 2022. i 2026., priopćila je tvrtka.

Targo sustav će biti proizveden i isporučen od strane brazilske tvrtke AEL Sistems (AEL), a također je isti naručio i Brazil za potrebe Brazilskog ratnog zrakoplovstva koje će koristiti Gripen E. Piloti opremljeni sa sustavom Targo biti će u mogućnosti locirati, pratiti, prepoznati i zaključati ciljeve u zraku i na zemlji. Vizir kacige pruža letne informacije kao što su visina leta i brzina, ciljeve te isporučuje podatke o praćenju ciljeva.

“Ciljajući glavom radije nego cijelim zrakoplovom u metu, brzo se mogu zaključati senzori i raketa na metu te tako koristiti punu učinkovitost rakete. To omogućava gađanje raketom neposredno nakon otkrivanja i identifikacije cilja, sa očima usmjerenim stalno na cilj. Sustav također može odrediti ciljeve za pilota što vodi do brže procjene taktičke situacije “, rekao je Hans Einerth, zapovjednik Winga.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)