Švedska tvrtka Saab je dobila narudžbu od švedskog FMV-a (Swedish Defence Materiel Administration) za nadogradnju Gripena C/D. Vrijednost narudžbe je oko 215 milijuna švedskih kruna (22,5 milijuna EUR), a radovi će biti odrađeni između 2017 i 2019.

Kako bi se osigurala učinkovitost korištenje Gripena, te sposobnosti za budućnost, sustavi zrakoplova prolaze redovite nadogradnje. Najveći dijelom ova narudžba se odnosi na nadogradnju softvera sa MS19 na MS20 koja je u Švedskom ratnom zrakoplovstvu već provedena prošle godine. Nova narudžba uključuje poboljšanu avioniku zrakoplova i sustava senzora: kao što su sučelje između zrakoplova i pilota, nadogradnja sustava potpore i obuke, nabavu opreme kao i modifikacije uređaja. Sve zajedno, nadogradnja će dodatno povećati učinkovitost sustava Gripen.

“Danas je Gripen C/D okosnica nekoliko zračnih snaga u svijetu i vidimo značajan, stalni interes na tržištu. Gripenov jedinstveni dizajn omogućuje kontinuiranu nadogradnju sustava, pa našim klijentima možemo ponuditi najnoviju tehnologiju i na taj način zadovoljiti sadašnje i buduće zahtjeve operativnih sposobnosti “, rekao je Jerker Ahlqvist, voditelj poslovne jedinice Saab Aeronautics.

Potpuna MS20 nadogradnja je u potpunosti operativna u Švedskom ratnom zrakoplovstvu i trenutno se provodi nadogradnja na MS20 u Češkom ratnom zrakoplovstvu. MS20 pruža niz novih sposobnosti uključujući nova oružja, zapovijedne i nadzorne funkcije, funkcija radara i poboljšane mogućnosti izviđanja. Na temelju MS20, Gripen je prvi borbeni zrakoplov u svijetu koji je integrirao BVR Meteor, što ga čini jednim od najsuvremenijih sustava na tržištu. Kao što je uvijek slučaj s Gripenom, kupci su slobodni odlučitio što i kako, kada i koliko žele nadograditi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)