Tvrtka za obranu i sigurnost Saab obavještava o još jednom uspješnom ispaljivanju RBS15, raketnog sustava zemlja – zemlja. Naime, 19. listopada Hrvatska ratna mornarica ispalila je raketu RBS15 s raketne topovnjače RTOP-42 Dubrovnik tijekom vojne vježbe HARPUN 16.

Vojna vježba HARPUN 16 održala se u akvatoriju Dugog otoka i Žirja od 16. do 23. listopada te predstavlja glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini, a ujedno je i jedna od ključnih aktivnosti u procesu implementacije Ciljeva sposobnosti. Kao dio vježbe, Hrvatska ratna mornarica je 19. listopada uspješno ispalila raketu RBS15 s raketne topovnjače RTOP-42 Dubrovnik.

„Hrvatska je već dugo naš važan kupac, a ispaljivanje rakete snažan je dokaz njezine stručnosti i znanja te jasno pokazuje pouzdanost raketnog sustava“, izjavio je Michael Höglund, voditelj marketinga i prodaje poslovne jedinice raketnih sustava u sklopu Saab Dynamics.

„Ispaljivanje rakete RBS15 pokazalo je da Hrvatska vojska ima sposobnost djelovanja sa nosača RBS-a, što predstavlja veliki iskorak u sposobnostima Oružanih snaga Republike Hrvatske“, istaknuo je zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović.

Vojna vježba HARPUN provodi se s ciljem povećanja operativnih sposobnosti u planiranju i provedbi združenih mornaričkih operacija u složenom pomorskom okružju s težištem na provedbi gađanja protubrodskom raketom i pomorskom desantu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)