SAAB najavio izlazak nove protubrodske rakete RBS-15 Mk4 Gungnir

Švedska obrambena tvrtka Saab priopćila je 2. srpnja da je razvila novu verziju dalekometne “fire-and-forget” protubrodske rakete RBS15. Na svojoj web stranici, tvrtka je priopćila: “Najnoviji član obitelji RBS15 osigurava vrhunski učinak, dajući pomorskim snagama da ostanu ispred”. Također, tvrtka je objavila fotografije nove rakete nazvane RBS-15 Mk4 Gungnir.

Očekuje se da će tvrtka ubrzo prikazati novu verziju rakete RBS15 s poboljšanim borbenim radijusom, nadograđenim tragačem cilja i smanjenom težinom u odnosu na sadašnju verziju Mk3.

RBS_15 omogućava “fire and forget” operaabilnost u pravom smislu tih riječi u svim vremenskim uvjetima zahvaljujući predlansirnom naprednom programiranju aktivnog radarskog tragača. Planiranje misije obavlja se kroz Missile Engagement Planning System (MEPS), koji pruža operatoru built-in potporu odlučivanja i napredni sustav upravljanja vatrom. U kombinaciji s visokom spremnošću sustava, raketni sustav olakšava brzu reakciju na svaku prijetnju. U bliskoj budućnosti, SAAB planira dati detalje o novoj raketi, te će održati prezentaciju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)