Obrambena i sigurnosna tvrtka Saab osnovat će Inovacijski program u Hrvatskoj koji će se sastojati od Centra za softver, Znanstvenog parka i Sveučilišnog istraživačkog programa

Saab planira osnovati Inovacijski program u Hrvatskoj koji će povezati tri velike inicijative s ciljem stvaranja, održavanja i ubrzanja razvoja visoko-tehnoloških vještina i lokalnog zapošljavanja. Program uključuje partnerstvo između Saaba i Ericsson Nikole Tesle u pokretanju Centra za razvoj softvera koji će se nalaziti u novom Znanstvenom parku u Hrvatskoj. Nova istraživačka i industrijska suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma podržat će ovaj Program. Inovacijski Program doprinijet će digitalnoj transformaciji i stvorit će nove prilike koje će rezultirati povećanjem globalne konkurentnosti i poslovanja.

  • Saab – Ericsson Nikola Tesla Centar za razvoj softvera

Visoko kvalificirana radna snaga u područjima razvoja softvera i cyber sigurnosti te konkurentna pozicija na tržištu rada, čine Hrvatsku optimalnom lokacijom za osnivanje Saabovog novog softver centra. Saab želi da se njihov novi centar natječe na velikom i rastućem tržištu programskog inženjerstva u Europi i EU.

Suradnja s Ericssonom Nikola Tesla omogućit će ovom multi-nacionalnom partnerstvu dobru poziciju kako bi Centar klijentima ponudio stručne usluge i stvorio dodatnu vrijednost za hrvatsko društvo.

Centar za softver bit će smješten unutar predloženog Znanstvenog parka koji ima potencijal postati ključnim dijelom novog inovacijskog klastera u Hrvatskoj. Djelovanje Centra postupno će se nadograđivati na temelju infrastrukture i postojećih vještina koje nude Saab i Ericsson Nikola Tesla, a u kombinaciji s aktivnim programom razvoja zaposlenika.

“Cilj je uspostaviti i ponuditi usluge visoko kvalitetnog programskog inženjerstva kako bi se stvorila odlična vrijednost za klijente, nova radna mjesta i razvile kompetencije programskog inženjerstva u Hrvatskoj. Ovo može kreirati od 200 do 300 radnih mjesta u programskom inženjerstvu”, izjavio je Håkan Buskhe, Predsjednik Saaba te Izvršni Direktor.

  • Znanstveni park – jedinstveni i dokazani koncept

Znanstveni park Lindholmen u Gothenburgu, Švedska  jedinstven je i dokazan koncept gdje otprilike 24 tisuće ljudi svakoga dana radi, istražuje, uči ili dolazi na predavanja i sastanke. Dinamično okruženje privlači stručnjake iz cijeloga svijeta i iz raznolikih sektora. Saab planira kreirati sličan ustroj temeljen na suradnji Hrvatske i Švedske.

  • Istraživačka i industrijska suradnja Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma

Saab će s gore spomenutim aktivnostima povezati akademsku suradnju Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu i Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH) na području kooperativne robotike i autonomije (podržat će istraživački prijedlog ACROSS) što će rezultirati uspostavom dinamičnog i inovativnog klastera u Hrvatskoj.

 Primarna ponuda usluga uključivat će  razvoj softvera i sustava, cyber sigurnost i tehničke publikacije. Glavni fokus bit će na područjima obrane, zrakoplovstva, telekoma, javnog sektora, prijevoza i mobilnosti.

(op.uredništva:

  1. Ovo je prvi konkretan korak na zaustavljanju odljeva mladih stručnjaka i znanstvenika iz Republike Hrvatske koji je, umjesto da to učini hrvatska Vlada učinila jedna inozemna tvrtka.
  2. Spomenuto ulaganje je investicija s visokom dodanom vrijednošću (razvoj softvera, robotike i autonomnih sustava, kibernetičke sigurnosti itd.).
  3. SAAB ništa ne traži zauzvrat, pa ovo ulaganje ne uvjetuje kupnjom borbenih zrakoplova Gripen što samo njegovu pokazuje želju za partnerskim odnosom s RH u cilju podizanja kompetitivnsti, inovacija, istraživanje i razvoja u Republici Hrvatskoj.
  4. Nitko do sada od ostalih ponuditelja na natječaju za višenamjenski borbeni zrakoplov nije ponudio ništa slično, pa je vrlo jasna razlika između trgovaca i partnera.
  5. Potencijal zapošljavanja mladih stručnjaka u Znanstvenom parku je velik i iznosi nekoliko tisuća radnih mjesta što ovisi i o konkretnim potezima hrvatske vlade na ovom projektu Inovativnog programa).

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)