Saab najavljuje novu generaciju RBS15 Gungnir protubrodskog raketnog sustava koji je po prvi put predstavljen na Međunarodnom aeromitingu Farnborough 2018. Obala Baltičkog mora stvorila je temelje za razvoj RBS15 raketne obitelji, dizajnirane za najzahtjevnija područja i kupce. Upravo okruženje u kojem je raketa nastala već predstavlja nebrojene prijetnje, no scenariji sukoba su promjenjivi. Stoga oružane snage trebaju razvijati svoje sposobnosti, a RBS15 Gungnir pruža odgovarajuće rješenje.

Novi sustav nastavlja tradiciju snažne i autonomne sposobnosti RBS15 raketne obitelji, ali pritom koristi dizajn koji omogućava novu razinu razvoja u budućnosti. “RBS15 Gungnir nudi se u objema konfiguracijama, za ispaljivanje iz zraka i s tla, što pruža unaprijeđene sposobnosti u odnosu na druge raketne sustave prisutne na tržištu. Novim povećanim dometom od više od 300 kilometara te visoko naprednim tragačem cilja, nova raketa omogućuje gađanje bilo kojeg cilja, u bilo kojim okolnostima“, istaknuo je Görgen Johansson, viši potpredsjednik i direktor divizije Dynamics tvrtke Saab.

Opcija gađanja cilja iz zraka te s tla i mora, omogućuje koordinirane napade, s više projektila, protiv širokog spektra pomorskih i kopnenih ciljeva, čime se povećava fleksibilnost i uspjeh u misiji. Dok RBS15 Mk3 omogućuje sposobnosti koje su oružanim snagama potrebne danas, RBS15 Gungnir također integrira postojeću infrastrukturu RBS15 kako bi ispunila zahtjeve obrane u budućnosti. Sustav je kompatibilan unatrag, pa tako investicija u Mk3 otvara mogućnost glatkog prijelaza na Gungnir sutra. Nova generacija razvoja i programa proizvodnje RBS15 protubrodske rakete je po prvi put dogovorena u ožujku 2017. godine sa Švedskom upravom za obrambena sredstva (FMV). Nova generacija RBS15 sustava nazvana je Gungnir.

Vrijednost ugovora iz ožujka 2017. iznosila je 3.2 milijardi švedskih kruna (SEK), a isporuka je predviđena tijekom razdoblja od 2017. do 2026. godine. Dodatna proizvodnja raketa dogovorena je s FMV-om u travnju 2017. godine za 500 milijuna švedskih kruna, a isporuka bi trebala započeti sredinom 2020-ih.

RBS15 obitelj raketa zajednički proizvode Saab i Diehl Defence GmbH & Co. KG, a koriste ju razne mornarice, obalne topničke snage te oružane snage u Švedskoj, Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Tajlandu, te još jednoj zemlji. Ime Gungnir potječe iz skandinavske mitologije i odnosi se na koplje norveškog boga Odina koje nikada nije promašilo svoj cilj. RBS15 Gungnir je ime sustava, dok se u konfiguraciji lansiranja iz zraka koristi ime RBS15 Mk4 zrak.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)