Saab je ovaj tjedan istaknuo kako su tri natječaja u Bocvani, Bugarskoj i Slovačkoj najvažnija za prodaju višenamjenskih borbenih zrakoplova Gripen C/D u vrlo kratkom periodu, priopćili su dužnosnici tvrtke inozemnim novinarima koje su pozvali na “press tour” u tvornicu u Linköping.

Jedna od tih zemalja, Bugarska, najdalje je otišla zaključkom Povjerenstva o Gripenu kao favoritu za nabavu osam zrakoplova koji bi zamijenili MiG-29. U travnju, bugarski zamjenik premijera Stefan Yanev priopćio je da je Gripen prvi izbor kad su u pitanju pregovori, što znači da je potukao konkurenciju, odnosno rabljene F-16 iz Portugala i rabljene Eurofighter Typhoon iz Italije.

“Ono što se sada događa jest formiranje nove vlade, pa se čekaju informacije o tome kako dalje”, izjavio je Richard Smith, šef marketinga za Gripen, tijekom konferencije 9. svibnja u Linköpingu u Švedskoj. Dok će se proizvodna linija Gripena zadržati u budućnosti s narudžbama za nove E/F modele iz Švedske i Brazila, posljednja isporuka C D varijanti dogodila se 2015. Smith je potvrdio da je Saab započeo “važan posao” na novim “C/D” modelima kako bi skratili vremenski rok isporuke za buduće narudžbe, no odbio je potvrditi je li to nabava materijala i komponenti za buduće narudžbe ili je proizvodnja nastavljena.

“Nismo namijenili te zrakoplove određenoj zemlji, a nismo ni proizveli bijele repove”, rekao je. “Bijeli rep” je izraz koji se koristi za opisivanje zrakoplova koji su napravljeni bez čvrstog kupca po narudžbi. Osim Bugarske, Bocvana i Slovačka pružaju najveće mogućnosti za prodaju C/D modela.

Saab je odgovorio na zahtjev za ponudom koji je Bocvana izdala u lipnju 2016. Ponuda uključuje nove zrakoplove, obuku pilota i tehničara, početnu logističku podršku i drugu potporu. Gripen se u Bocvani natječe protiv FA-50 KAI, borbene inačice T-50, koja je gledajući po sposobnostima i borbenim sustavima na zrakoplovu znatno inferiornija u odnosu na Gripen.

“Smatramo da su se sada razgovori s Bocvanom intenzivirali, a mislim da u smislu onoga što nudimo, nudimo Bocvani jedinstvenu sposobnost borbenog zrakoplova u budućnosti”, rekao je Smith.

U međuvremenu, Slovačka želi zamijeniti MiG-29, te je izdala svoj RFP u 2016. godini. Saab, koji je sudjelovao u razgovorima sa Slovačkom vladom od 2015. godine, nudi paket C/D s logističkom podrškom i obukom.

“Sada čekamo odluku iz Slovačke… o tome kako nastaviti”, rekao je. Saab se također kreće naprijed s pripremama za prvi let Gripen E, koji se očekuje do kraja lipnja. Premda fizički Gripen E izgleda gotovo identičan C / D, Saabovi dužnosnici naglašavaju da je to sasvim drugačiji zrakoplov s jačim motorom, poboljšanim doletom i novom avionikom.

Tvrtka će početi isporučivati prve Gripen E u Švedsku i Brazil 2019. godine. Švedsko ratno zrakoplovstvo planira kupiti 60 Gripen E/F, a Brazil je naručio 36 zrakoplova – premda bi u konačnici trebao do 100 zrakoplova.

Brazilski brig. Gen. Márcio Bruno Bonotto, predsjednik Odbora za program borbenog zrakoplova, izjavio je novinarima kako će, ako se Gripen E dokaže, Brazil razmotriti povećanje svoje kupnje.

“Imamo u planu puno više zrakoplova koji će biti potrebni, ali još nismo počeli letjeti na Gripenu kako bi odlučili što dalje”, rekao je. “Dakle, nakon što vidim sposobnost zrakoplova, taj se broj može promijeniti.”

Saab također traži daljnje kupce za model “E”, rekao je Smith. Tvrtka planira predložiti model “E” za natječaj u Belgiji, gdje će se suočiti s F-35, Rafalom i Typhoonom. Finska je također u ranim fazama natječaja i RFP će biti objavljen sljedeće godine. Saab je odgovorio na zahtjev zemlje za informacijama o Gripenu krajem 2016. godine.

Op.a. Bez obzira na to što se posljednjih mjeseci u Republici Hrvatskoj puno više nego ranije govori o potrebi nabave novog tipa borbenog zrakoplova, te su aktivnosti SAAB-a po tome pitanju pojačane, u izjavama SAAB-ovih dužnosnika Republika Hrvatska se ne spominje iz jednostavnog razloga. Naime, država još uvijek nije donijela niti formalnu odluku o tome da li uopće zadržati borbeno zrakoplovstvo za razliku od svih gore spomenutih zemalja. O nekakvom eventualnom natječaju ne treba niti govoriti.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)