Saab je potpisao ugovor s Državnom upravom za obrambene nabave Južne Koreje (DAPA) u svezi podrške sustava Arthur Weapon Locating System. Ovaj ugovor o logističkoj potpori uključuje pričuvne dijelove i podršku vojsci Republike Južne Koreje i Marinskom korpusu. Vrijednost ugovora je oko 500 milijuna SEK i razdoblje ugovora obuhvaća 2018-2023.

Saab je prvi put isporučio sustav Arthur u Južnu Koreju još 2009. godine, a od 2012. godine krenuli su godišnji ugovori o podršci za ove sustave. Saab je također sudjelovao u isporuci dodatnih Arthur sustava od 2012. u okviru Programa tehničke suradnje (TCP) s korejskomm tvrtkom LIG Nex1.

“Južna Koreja, najveći operator našeg Arthur Weapon Locating sustava, vrlo je važan i zahtjevan kupac. Ovaj petogodišnji ugovor dodatan je dokaz naše uspješne suradnje s južnokorejskim snagama i ponosni smo što nastavljamo doprinositi sigurnosti zemlje pružanjem podrške na licu mjesta za Arthur sustave, rekao je Anders Carp, viši potpredsjednik i šef poslovne jedinice Saab Surveillance.

Saab će većinu posla provesti sa svojim lokalnim timom za podršku u Južnoj Koreji, dok će svi pričuvni dijelovi stići iz švedskog Göteborga. Južna Koreja razmjestila je Saab Arthur radarski sustav za otkrivanje paljbenih položaja neprijatelja odnosno kako bi otkrila neprijateljsko topništvo, te omogućila stanovnicima obavijest 90 sekundi prije dolaska projektila. Arthur ima sposobnost da brzo prepozna dolaznu topničku vatru i može izračunati mjesto paljbe i točku udara, omogućujući učinkovit protuudar u roku od nekoliko sekundi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)