Hrvatski sabor je danas, u petak, 30. lipnja 2017. godine donio Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi i Republici Poljskoj, u operaciji koalicijskih snaga „INHERENT RESOLVE” u Kuvajtu te u operaciji Europske unije “EUNAVFOR MED SOPHIA”.

Također, na današnjoj sjednici Sabora Prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti upućen je u drugo čitanje.

Sukladno navedenim Odlukama Hrvatskog sabora, do 200 pripadnika OS RH bit će angažirano u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi u 2017. i 2018. godini, u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, s mogućnošću rotacije.

Također, Oružane snage RH će u Republici Poljskoj s do 90 pripadnika sudjelovati u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti (eFP-enhanced Forward Presence), u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Pripadnici OS RH sudjelovat će u mirnodopskim aktivnostima u okviru ojačane prednje prisutnosti koje su definirane kao misija za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, a iste će se ogledati kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO aktivnosti. Sve mjere u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti su transparentne, isključivo obrambenog karaktera i u skladu s međunarodnim sporazumima.

Sukladno odlukama i smjernicama NATO-a, Republika Hrvatska dala je potporu uključivanju Saveza u Globalnu koaliciju protiv ISIL-a te će svojim sudjelovanjem pridonijeti naporima međunarodne zajednice u borbi protiv ISIL-a. Slijedom navedenog, do tri pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske bit će razmješteni u Kuvajtu tijekom 2017. i 2018. godine, u sklopu Koalicijskih snaga pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, s mogućnošću rotacije.

Što se tiče angažmana Europske unije, Oružane snage Republike Hrvatske s do tri pripadnika sudjelovati u operaciji Europske unije „EUNAVFOR MED SOPHIA” na južnom središnjem Sredozemlju tijekom 2017. i 2018. godine. Na taj način će izravno pridonositi razvoju sposobnosti Europske unije za upravljanje krizama, posebno u suočavanju s problemom ilegalnih migracija na području južnog središnjeg Sredozemlja.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)