Zapovjedništvo za ugovaranje američkog KoV-a na Floridi preuzelo je 3D mobilni radarski sustav posredstvom ukrajinskog državnog poduzeća SFTC “Progress”, prema izvješću ImportGenius, tvrtke sa sjedištem u Arizoni koja prati aktivnosti uvoza/izvoza kroz pomorski promet. Radar 36D6M1-1, kojeg je razvio znanstveni i proizvodni kompleks “Iskra” u državnom vlasništvu u Ukrajini, koristi se na najmodernijim sustavima PZO.

Glavna funkcija 3D radara je otkrivanje niskoletećih ciljeva pod aktivnim i pasivnim ometanjem. Može se koristiti i za kontrolu zračnog vojnog i civilnog prometa. Defense Blog, prva web stranica koja donosi priču, napisala je u ponedjeljak kako će SAD analizirati sustav i vjerojatno ga koristiti za simulaciju neprijateljskog djelovanja tijekom obuke.

Nazvan “Tin Shield” od strane NATO-a, 3D mobilni radarski sustav koristi se u varijantama ruskog sustava protuzračne obrane S300. Mnoge zemlje, uključujući Iran, Kinu i Rusiju, trenutno operiraju s ovim sustavom PZO.

Defense Blog je napisao je da je tvrtka “povezana s Rusijom” pokušala blokirati posao navodeći kao razlog kršenje prava intelektualnog vlasništva i patentna prava na tehnologiju. Poznato je da je Rusija razvila sofisticirane radarske tehnologije za svoje sustave protuzračne obrane, što im omogućuje otkrivanje i ciljanje zrakoplova i projektila različitih tipova na nižim i većim visinama.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)