U jasnom pokušaju zastrašivanja Sjeverne Koreje, Washington i Seoul će održati jednu od svojih najvećih zrakoplovnih vojnih vježbi koje uključuju 230 ratnih zrakoplova, uključujući F-22 Raptor i F-35, te veliki broj američkih marinaca i korejskih snaga. SAD planiraju poslati šest F-22 Raptora, tri – četiri F-35A za vježbu, navode južnokorejski vojni dužnosnici za Yonhap. Saveznici će održati godišnju zračnu vježbu pod nazivom Vigilant Ace od 4. do 8. prosinca, mobilizirajući 12 tisuća američkih vojnika. “Ova realna vježba borbenog zrakoplovstva osmišljena je kako bi se poboljšala interoperabilnost između snaga SAD-a i Republike Koreje i povećala borbena učinkovitost obiju država”, navodi se u priopćenju.
Američko ratno zrakoplovstvo, Marinski korpus i mornaričko osoblje uvježbavat će se s 230 zrakoplova iz osam američkih i južnokorejskih vojnih baza. Kineski ministar vanjskih poslova pozvao je na suzdržanost, ponovivši svoj stav da nuklearno pitanje Sjeverne Koreje treba riješiti kroz dijalog.
“Vjerujemo da sve relevantne države trebaju pokazati suzdržanost i ne provoditi aktivnosti koje mogu pojačati napetosti na Korejskom poluotoku”, rekao je Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)